Boekbespreking: relaties, hoe doe je dat?

Schrijfster: Karin Wagenaar

Beoordeling: ★★★

Belangrijkste boodschappen

Kernpunt: relaties worden moeilijker als je niet veilig gehecht bent. Ken je eigen hechtingsstijl en die van een ander. Gebruik die informatie om je relatie te verbeteren.

Uitgebreide inhoud

Volgens de schrijfster zijn er 4 hechtingsstijlen:

  1. Veilig gehecht
  2. Angstig gehecht (veel angst)
  3. Afwijzend vermijdend gehecht (veel vermijding)
  4. Angstig vermijdend gehecht (veel angst, veel vermijding)

Deze stijlen zijn in de jeugd ontstaan. De hechtingsstijl heeft veel invloed op je eigen emoties en de emoties richting je partner. Het herkennen van de hechtingsstijl van jezelf en je partner is belangrijk. De combinatie van jullie stijlen zal bepalen hoe je relatie verloopt en hoe je omgaat met problemen en spanningen. Veilig – Veilig zal vanzelf goed lopen, maar met een combinatie van angst of vermijding kan de communicatie doen blokkeren en de spanning opbouwen. Dit komt er toch een keer uit.

Ook beschrijft ze de ‘emotionele allergie’. Dit is gedrag wat je kinderen vertonen, maar waarbij jij allergisch reageert. Dit heeft niks met de kinderen te maken, maar alles met jezelf: jouw ervaringen uit het verleden zorgen voor de reactie.

Ten slotte gaat ze kort in op de EFT therapie (emotionally focused therapy).

Plus en minpunten

Goede beschrijving van hechtingsstijlen en invloed daarvan op relaties. Weinig tips voor relatie problemen an sich: daarvoor verwijst ze naar de EFT therapie zonder daar al te diep op in te gaan.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *