Beïnvloeden of manipuleren?

manipulatie

Het verschil tussen beïnvloeden en manipuleren is klein en groot tegelijk.

De technieken die je gebruikt bij beïnvloeding en manipulatie zijn nagenoeg gelijk. Je probeert namelijk de ander tot actie aan te zetten of van een bepaald standpunt te overtuigen.

Het grote verschil tussen beïnvloeden en manipulatie zit in de intentie.

Intentie

Intentie bij beïvloeding: positieve intentie. Door de beïnvloeding moet de ander en jezelf er beter van worden. Win-win.

Intentie bij manipulatie: negatieve intentie. Door manipulatie wordt je zelf beter en de ander niet. Win-loose.

Het verschil bemerken?

Hoe kun je het verschil bemerken tussen iemand die je beïnvloedt of iemand die je manipuleert? Meestal zit dit in de kleine dingen. Soms doen mensen onbewust manipuleren. Sommige mensen, narcisten, manipuleren aan de lopende band. Helaas moet je deze subtiele verschillen in de praktijk door schade en schande leren.

Beïnvloeding werkt positief op je in. Dit zijn aanmoedigingen, benadrukken het postieven, helpen je over je angsten/weerstand heen. Voorbeeld: doe het maar, en ik ga je helpen als je vast komt te zitten, dan lossen we het samen op.

Manipulatie werkt negatief op je in. Dit zijn bedreigingen, benadrukken het negatieve, wekken angsten en weerstand op. Voorbeeld: als je het niet doet, dan gaan er mogelijk zaken mis waarvan jij de schuld mogelijk krijgt.

Zelf beïnvloeden of manipuleren?

Zelf andere mensen beïnvloeden met een postitieve intentie is prima. Als je zelf merkt dat je aan het manipuleren bent: stop er onmiddelijk mee. Als een ander merkt dat hij/zij gemanipuleerd is of zich gemanipuleerd voelt is dat einde relatie. Niet manipuleren dus.

Boek over positief beïnvloeden: 30 methoden van beinvloeding.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *