Flow

Flow

De term flow is bedacht door de Amerikaanse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi.

Flow is een mentale toestand waarin je als mens helemaal in iets op kunt gaan. Alle aandacht en concentratie ligt bij deze een taak en doel. Dit kan zijn in het werk, hobby, sport, computer game, enz. Als je in een flow zit, dan vliegt de tijd. Opeens ben je zo een paar uur verder. De prestaties tijdens een flow toestand zijn vaak erg hoog. Het brein is helemaal doelgericht bezig zonder enige afleiding. Sterker nog, het brein zorgt er zelfs voor in flow toestand dat omgevingsgeluiden en andere afleidingen uitgefilterd worden. Als je uit de flow komt, dan heb je het soms opeens heel warm, of niet door dat de verwarming uit stond en heb je het koud.

Hoe in een flow toestand te komen?

Je komt in een flow bij een taak waar je veel interesse in hebt, die niet onmogelijk is, maar toch op de rand van je vaardigheden zit (dus een uitdaging is). In een flow komen is het beste mogelijk in een omgeving zonder telefoon, zonder afleidende piepjes, zonder afleidende omgevingsgeluiden, of als je op computer werkt zonder allerlei popups en chat programma’s. Blokkeer een lang tijdsblok dat je niet gestoord kan worden.

Kun je in flow komen forceren: nee dat kan niet. Het moet van binnenuit komen. Je kunt hooguit de randvoorwaarden goed maken.

Is een flow toestand fijn? Ja, je krijgt een enorme boost, je krijgt veel gedaan, de tijd vliegt. Time flies when you are having fun. Je merkt een flow toestand pas na afloop op als je er uit komt. Als je er in zit, dan ben je er niet van bewust; het loopt gewoon lekker, je bent superfijn bezig.

In een schema samengevat:

flow gebied

Als je veel kennis hebt en saaie taak, dan ga je je vervelen. Als je weinig kennis hebt, en een moeilijke taak, dan slaat angst en stress toe. Bij de goede combinatie van taken, die je net aan kan op je kennisnivo, brent je in een flow.

Intrinsieke motivatie

Flow is gedreven door intrinsieke motivatie. Intrinsieke motivatie is de beste en meest duurzame vorm van motivatie. Deze komt van binnenuit en is niet opgelegd. Meer over motivatie in het boek van Dan Arliely: motivatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *