Aandelen analyse: Shell

shell

Checklistpunten

Snap je het bedrijf?

Shell doet aan olie en gas winning (upstream) en verkoopt deze (downstream).

Is er vraag naar producten en diensten in het verleden en in de toekomst?

Er blijft vraag naar fossiele brandstoffen. Olie en gas (LNG) zullen nog lange tijd nodig zijn. Het winnen van olie en gas wordt steeds moeilijker. Vervangers van olie en gas als energiebron zijn volop in opmars (windenergie, zonne-energie, biomassa). Ook nucleaire energie blijft en zal toenemen. Dus op langere termijn is er ook vraag, maar die zal niet snel hoger worden.

Het bedrijf heeft veel last van de Corona crisis: lage olieprijs door de afnemende vraag naar Kerosine (minder vliegen) en benzine (er worden simpelweg minder kilometers gereden), en verminderde economische activiteit.

Is het product of dienst makkelijk te vervangen door iets anders?

Ja. Als de prijs van olie begint te stijgen, dan komen er direct andere aanbieders bij. Met name in de US zullen de schaliegas installaties bij een hogere olieprijs heropend gaan worden en de olieprijs weer drukken. Ook zal bij een hogere olieprijs de rendabiliteit van vervangers zoals zonne-energie en windenergie verder toenemen. Olie en gas voor energie stoten veel CO2 uit. Nucleaire energie doet dat niet. Vanuit dat perspectief zal in de toekomst meer nuclaire energie de olie en gas installaties als energiebron vervangen.

Olie en gas als grondstof voor de chemische industrie (bijvoorbeeld plastics) krijgt meer en meer te maken recycling van de eindproducten tot nieuwe grondstoffen (circulaire economie).

Heeft het product of dienst een slotgracht?

Het winnen van olie en gas is complex en duur. Dit wordt alleen maar duurder in de toekomst. Er zal niet snel een nieuwe concurrent bijkomen voor olie en gas winning zelf.

Zijn de financiën van het bedrijf gezond?

Redelijk. 50 % gefinancierd, kaspositie is 10% van de schulden (normaal). Cashflow is goed. Dividend van Shell in 2019 was 1,88 Euro, wat 93% is van de winst per aandeel. Dit heeft men in 2020 ook niet vol kunen houden en is flink verminderd tot 0,14 Euro per kwartaal.

De bedrijfsleiding

Topman Ben van Beurden treed weinig op in de openbaarheid. Dat is hem te prijzen; hij is bezig met de bedrijfsleiding en niet om zichzelf te profileren. Of het hem lukt om Shell om te vormen van een klassiek oliebedrijf naar een energiebedrijf wat ook schone energie gaat doen is zeer twijfelachtig.

Specifieke risico’s

Diverse risico’s:

  • Lage olieprijzen door Corona
  • Winning wordt steeds complexer en duurder
  • Grote kans op miskopen en misinvesteringen bij omvorming naar schone energie
  • Zaken uit het verleden lopen nog, bijvoorbeeld de vervuiling in Nigeria

Winst en verwachting

Winst per aandeel de afgelopen 5 jaar:

201520162017201820192020
0.290.551.322.471.41-2.78

Samen 3,26 euro en grillig verloop.

Wat is de verwachting voor de komende jaren (dit is een schatting!):

20212022202320242025
1.5211.51

Samen 7 euro en geen groei. Neem je de huidige koers van Shell van rond de 19,9 Euro, dan betaal je per aandeel 2,8 keer dit bedrag.

Samenvatting

Shell had het zwaar tijdens de Corona crisis. Eind 2021 vliegen de gasprijzen omhoog. Daar zal Shell op korte termijn van profiteren. De langere termijn toekomst ziet er niet florissant uit. Wat wel blijft is dat olie en gas nodig is. Dus het is ook niet zo dat het allemaal instort.

Shell komt niet door de checklist om aandelen te kopen. Als het in bezit is: houden totdat de olieprijs weer omhoog gaat en dan verkopen. Direct verkopen is door goede cashflow niet nodig.

Planning voor een nieuwe beoordeling: April 2023.

2 Replies to “Aandelen analyse: Shell

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *