Basisinkomen

Loesje basis inkomen

Het basisinkomen is een van de volgende stappen om de overvloed in de wereld goed te gebruiken.

Door de mechanisatie in de landbouw waren de vele arbeiders niet meer nodig op het veld. Met minder mensen kon de maatschappij in zijn voedselbehoefte voorzien. Deze arbeiders gingen in fabrieken werken om producten te maken. Door toenemende mechanisatie, automatisering en robotisering zijn er minder arbeiders nodig om dezelfde hoeveelheid producten te maken voor de maatschappij. De mensen die vrij komen kunnen zich nu richten op nuttig werk voor de maatschappij.

Echter: de maatschappij is hier nog niet op ingesteld. Traditioneel krijg je pas loon en inkomen als je werkt. Ook al doe je mantelzorg, vrijwillegerswerk en ander onbetaald nuttig werk voor de maatschappij: je hebt geen inkomen. Dit soort werk wordt niet door de maatschappij gewaardeerd.

Principe van basisinkomen

Het principe van het basisinkomen is dat iedereen een vast basis inkomen krijgt dat genoeg is om sober van te leven. Aan dit inkomen zitten geen voorwaarden verbonden. Als iemand mantelzorg wil verlenen, dan kan dat. Als iemand een paar jaar voor de kinderen wil zorgen, dan kan dat. Als iemand zich een paar jaar wil toeleggen op het maken van kunst, dan kan dat. Er zitten geen voorwaarden aan. Doordat er geen voorwaarden aanzitten, is er ook geen betuttelend controle orgaan meer nodig. De WW uitkering en vele regeltjes voor soliciteren kunnen allemaal weg.

Mensen worden als verstandige volwassen behandeld die een goede intentie hebben, in plaats van ‘clienten’ die ‘hulp’ nodig hebben, en die zonder controle opeens allemaal fraude zouden plegen en lui zouden zijn.

Nuttig werk doen

Met het basis inkomen kunnen mensen ook eerder afscheid nemen van een bullshit baan. Waarom zou je nutteloos werk gaan doen alleen maar om rond te komen? Het is nog wel anders als je bijvoorbeeld nog een grote hypotheek hebt (vrouw kinderen hypotheek), maar ook dan kun je makkelijker switchen naar nuttig werk.

Vrijwilligerswerk, voor de kinderen zorgen, mantelzorg doen zijn allemaal nuttige taken voor de maatschappij die met een basisinkomen veel makkelijker zijn te organiseren.

Universele stakingskas: waardering voor nuttige maar laag betaalde banen

Er zijn vele laag betaalde banen die zeer nuttig zijn. Denk aan schoonmaak, post en pakketbezorging, vuilnis ophalen, enzovoort. Deze nuttige banen zijn desondanks laagbetaald. Door een basisinkomen kunnen de mensen met deze banen veel makkelijker staken. Het basisinkomen fungeert dan als universele stakingskas. Dat kun dus zorgen dat deze nuttige banen een veel betere beloning krijgen in salaris dan ze op dit moment doen.

Meer over het basisinkomen

Als je meer wilt weten over het basisinkomen, lees dan het boek ‘Gratis geld voor iedereen’ of ‘Samen rijk‘.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *