Mensenkennis: vrouw-kinderen-hypotheek

bullshit job comic

De titel had eigenlijk moeten zijn partner-kinderen-hypotheek, want dit is niet alleen een beschrijving van een man. Maar vrouw-kinderen-hypotheek klinkt beter dan partner-kinderen-hypotheek. Laten we voor het gemak maar even bij een man houden.

De vrouw-kinderen-hypotheek man kan bijna helemaal niks. En hij weet ook dat hij bijna niks kan. Echter: hij kan niet anders dan doorgaan waar hij mee bezig is. Want thuis heeft hij een vrouw, kinderen en hypotheek. Dus hij heeft zijn baan hard nodig. Ook al is het een onzinbaan (zie het boek bullshit jobs), hij heeft het inkomen hard nodig.

Kenmerken

Herkenbaar als je zo iemand tegenkomt?

Iemand die:

  • Zichzelf belangrijk doet lijken
  • Eigenlijk heel weinig tot niets doet en kan
  • Verantwoordelijkheden ontwijkt
  • Besluiten nemen ontwijkt
  • Waarbij het beter loopt als hij op vakantie is?

Hoe er mee om te gaan?

De vrouw-kinderen-hypotheek persoon zit vast. Daar kan hij zelf ook in die situatie niet veel aan doen. Het kan ook gewoon op persoonlijk vlak een prachtige persoon zijn. En zo kun je ook het beste er mee omgaan: behandel de mens met respect. Voor het zakelijke deel: mijd de vrouw-kinderen-hypotheek persoon. Hij kan je niet helpen, en gaat alleen maar tijd vreten. En pas op: als zijn baan in gevaar zou kunnen komen, dan kunnen ze rare bokkensprongen maken (roddel, achterklap, liegen, met de eer van een ander gaan strijken, enz.).

Als je manager bent van een vrouw-kinderen-hypotheek persoon, dan heb je het lastig: de persoon levert niet veel, kost veel tijd, en ontslaan is lastig. Vaak is dan ‘wegpromoveren’ wat je ziet gebeuren. Dan heb je er geen last meer van. Maar heel triest voor iedereen, want het is puur verleggen van het probleem en niet het oplossen.

Ben je eigen baas en heb je zo’n medewerker, dan is een goed gesprek nodig om de persoon duidelijk te maken dat die een bijdrage moet leveren. Als dat niet lukt, dan is ontslag op langere termijn het beste, maar wel heel moeilijk en pijnlijk.

Voorkomen

Het beste is om de situatie te voorkomen. Als je zelf merkt, ‘oei ik dreig in een vrouw-kinderen-hypotheek situatie terecht te komen’ of je ziet dat een van je collega’s of medewerkers die kant uitgaan, dan is een van de beste acties om dit te voorkomen om te blijven leren. Inhoudelijk je vakkennis bijhouden zodat je bijdrage aan het werk relevant blijft. En houdt de situatie om je heen regelmatig in de gaten. Soms dan verandert er van alles (langzaam of abrupt) en jij blijft achter. Meer hierover in het boek ‘Wie heeft mijn kaas gepikt‘.

Oorzaak

Een bekende oorzaak is het Peter principe: iemand wordt gepromoveerd tot het niveau waarop de persoon het niet meer aankan. Vanwege status verlies of gezichtverlies is teruggaan naar de vorige plek die wel goed ging vaak niet mogelijk.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *