Afschrijven

Als je iets gekocht hebt dan heb je een bepaalde prijs bepaald. Maar wat is datzelfde ding nog over 1 maand waard? Of over 2 jaar? Of na 10 jaar?

Afschrijvingstabellen

Verzekeraars houden afschrijvingstabellen voor reisverzekering en inboedelverzekering bij. Voor een overzicht per verzekeraar kun je kijken op de consumentenbond site. Een voorbeeld van een tabel van Interpolis:

Hier zie je dat per product een aantal jaar wordt afgeschreven en een bepaald percentage per jaar. Bijvoorbeeld een monitor die je voor 500 euro hebt gekocht en 4 jaar oud is, en hij wordt bij inbraak gestolen, of bij brand verwoest, zal nog maar voor 100 euro waarde geteld worden.

Het is dus niet zo dat een inboedelverzekering jou de vervangingswaarde vergoed. Nee, men vergoed de waarde op dat moment; de dagwaarde.

Afschrijving en reserves

Je hebt altijd een noodpotje en wat reserves nodig voor als er wat kapot gaat. De afschrijvingslijst kan je helpen om te bepalen of je meer of minder achter de hand moet houden. Als je spullen (zeker de electronica) het aantal jaren van de afscrhijvingtabel heeft bereikt, dan kun je er van uit gaan dat het kapot kan gaan en je bij niemand verhaal kan halen. Heb je veel spullen die al oud zijn, houd meer reserves achter de hand.

Afschrijving 2e hands

De afscrhrijvingstabellen zijn voor waardering goed te gebruiken. Maar voor een prijsbepaling niet altijd. Stel je voor je hebt een bankstel gekocht. De afschrijvingstabel is dan tussen 6 en 15% per jaar. Dat is leuk voor verzekeringswaardering, maar als je de bank na 2 jaar op marktplaats zet, dan gaat niemand 70% van de nieuwwaarde betalen voor jouw bank. Op het moment dat je de winkel uit loopt kun je al 30% afschrijven als je het spul weer wilt verkopen.

Voor een waardebepaling voor echte verkoop; gebruik de afschrijvingtabel voor eerste indicatie, gezond verstand, en kijk voor prijzen van vergelijkbare producten 2e hands op marktplaats.

Ook al is iets 100% afgeschreven, vaak is er nog wel restwaarde. Dit kan zijn in de vorm van metaalprijs (koper, zilver, goud), of dat het product technisch nog goed is (bijvoorbeeld een degelijke houten tafel).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *