Stockdale paradox

Stockdale

De Stockdale paradox is vernoemd naar James Stockdale. James Stockdale is een hooggeplaatste militair die in de Vietnam oorlog neergeschoten was en maar liefst 7 jaar in gevangenschap in Vietnam heeft doorgebracht.

Dit was geen prettige tijd. En van nature is hij een optimist, maar ook een realist door zijn opvattingen van het Stoïcisme.

Tijdens zijn gevangenschap heeft hij ook collega’s die gevangen zaten geestelijk ondersteund. Toen hem gevraagd werd, wie de gevangenschap niet overleefd hebben en waarom, was zijn antwoord: “de optimisten”. De optimisten hoopten dat ze met kerstmis vrij kwamen. En als dat niet lukte met Pasen. Enz. Ze bleven de verkeerd hoop houden. En iedere keer als het niet uitkwam, dan werd men depressiever. In deze onzekere toestand moet je optimistisch blijven over de eindsituatie (dat je vrij komt), maar tevens realistisch zijn dat je geen idee hebt wanneer dat zult zijn.

Stockdale Paradox

De Stockdale paradox is dus om als leider optimistisch te blijven, maar tevens dusdanig realistisch te blijven dat je optimisme niet leidt tot continue tegenvallers. Dit balanceren is echt een kunst en paradox.

Corona

De Stockdale paradox is uitermate relevant in deze Corona tijden. Je moet optimistisch blijven. De Corona zal een keer voorbij zijn. Hetzij door vaccin, hetzij door het feit dat velen een keer Corona heeft gehad en groepsimmuniteit optreed. Aan de andere kant kun je niet voorspellen hoe lang het duurt. Dus optimistisch zijn in de trend van ‘met Pasen is Corona voorbij’ gaat niet helpen en leidt tot teleurstelling. Dit is wel wat in Amerika is gebeurd. Een van de eerste uitspraken van Trump was dat Corona met Pasen voorbij zou zijn.

Wat wel te doen: volhouden en met de huidige situatie omgaan, met een vast vertrouwen in een positieve afloop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *