Boekbespreking: Bullshit management

Schrijver: Jos Verveen

Beoordeling: ★★★

Belangrijkste boodschappen

Kernpunt: vele managers kramen onzin uit en zijn niet bezig met wat de organisatie echt voor ogen staat.

Uitgebreidere inhoud

De schrijver legt uit hoe management ooit in het verleden in het leven geroepen is. Het is een poging om meer gestructureerd en efficiënter te werken.

In vele organisaties is het management werk zijn eigen leven gaan leiden en weet het management niet meer wat de organisatie moet doen en nodig heeft. Men is aan het management om te managen of om hun eigen (niet zo nuttige) baan te behouden.

Waar draait het om bij een organisatie: wat de organisatie op de vloer doet, wat ze weten en kunnen. Wat ze willen en vinden. Al het andere is dienend hieraan of bullshit.

Er zit een leuke checklist bij of een bedrijf in Bloei, in Knoei of Oei fase zit. Voorbeeld van bloei is dat de baas gewoon meewerkt, knoei is dat de manager druk is maar niemand weet waarmee, oei is dat de manager denkt dat ie God is. Bedrijf in bloei: mensen hebben verstand van zaken, knoei is dat om promotie te maken je nog iets van inhoud moet weten, oei is als je promotie kan maken zonder enig verstand van zaken waar het bedrijf mee bezig is.

Als je een pragmatisch iemand bent die de handen uit de mouwen wil steken, zoek dan een Bloei bedrijf. Merk je dat je bij een Oei organisatie zit: kijk om je heen of je ergens anders beter kunt gaan werken om echt iets wezenlijks bij te dragen.

Plus en minpunten

Leuk boek over bullshit management. Goed om de signalen te herkennen. Helaas geen tips om zaken concreet om te vormen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *