7 eigenschappen: 2. Begin met het einde voor ogen

Begin met het einde voor ogen betekent dat je nadenkt over wat je wilt bereiken en dat je daarvan ook werk gaat maken. Hierbij zorg je ervoor dat je het doel wat je wilt bereiken ook binnen je principes en waarden uitvoert. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het opschrijven van je eigen missie. 4 aspecten spelen een rol:
 1. Zekerheid: waardigheid, zelfrespect, identiteit
 2. Sturing: het punt van waaruit je richting geeft aan je leven
 3. Wijsheid: geeft perspectief aan je leven en gevoel voor evenwicht (balanceren)
 4. Kracht: vermogen om iets te realiseren
Je doelen kunnen op allerlei vlakken liggen:
 • Partner
 • Gezin
 • Geld
 • Werk
 • Bezit
 • Genot
 • Vriendschappen
Je merkt al dat deze doelen best wel conflicteren. Hoe meer genot en werk jij wilt, hoe minder tijd er is voor gezin en partner en vrienden. Hoe komt dan de sturing? Een voorbeeld: jij en je partner hebben net een kind gekregen dat 1 jaar oud is en je wilt een groter huis. Dan kun je samen besluiten om tijdelijk wat minder tijd samen door te brengen zodat beide partners wat harder werken om eerder het spaargeld bij elkaar te krijgen. Het kan ook net andersom zijn: je rekent uit dat je nog 4 jaar lang moet buffelen om dat mooie huis te kopen en je besluit dat je huidige kleinere huis ook goed genoeg is. Je gaat de kinderkamer mooi maken en besteed veel tijd aan je kleine kind en partner, dan maar geen groot huis. In beide gevallen in dit voorbeeld: het is prima als je maar eens bent over het grotere doel en wat je wilt opofferen of bereiken. Soms kom je dan tot heel wat andere inzichten. Als je hoofddoel kind en partner is, dan doet dat grote huis er dus minder toe. De sturing helpt je balanceren tussen de doelen, alhoewel dat balanceren op zich al een kunst is. Door meer eigenwaarde kun je ook beter binnen je kracht blijven. Dat helpt je ook beter om je doelen weer te bereiken.

Management en leiderschap

Leuke uitspraak: manager zorgt voor het efficient uitvoeren, een leider kijkt of het goede wordt uitgevoerd. Oftewel: heel veel managers zijn geen echte leiders (al denken ze dit wel); managers zitten vaak alleen op details en onbenulligheden te sturen, en draaien vaak om de het brei heen. Een leider doet wat belangrijk en nodig is. Ben geen manager, maar een leider!  

3 Replies to “7 eigenschappen: 2. Begin met het einde voor ogen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *