T vorm professional

Een T vorm professional. Wat is dat nu weer?

Dit plaatje geeft het weer:

T-Shaped professional

Als professional ben je specialist in een gebied. Dat gebied ken je helemaal door en door. Daarnaast ben je pas een goede professional als je ook een stukje generalist bent. Dat stukje generalisme is nodig om met andere professionals te communiceren. Als je niet snapt wat die doen, dan kun je niet goed samenwerken.

Een mooi voorbeeld is de bouw. Je hebt hier heel veel specialisten. Metselaars, loodgieters, electriciens, timmermannen, stucadoors, enz. Ze zijn allemaal erg goed in hun vak. De beste zijn degene die ook nog snappen wat de anderen doen en nodig hebben om hun vak goed uit te oefenen.

Ook bij kenniswerken is de T vorm van belang. Vaak zijn meerdere specialisten nodig om tot een oplossing te komen. Dan is het wel nodig dat die elkaar begrijpen.

Blijven leren: verdieping of verbreding?

Als je zelf kenniswerker bent: je moet blijven leren. Dit kan dus als verdieping en als verbreding. Verdieping wil zeggen, je wordt nog beter in je eigen vak. Verbreding wil zeggen dat je meer leert over wat de mensen met wie je samen werkt doen. Soms kan blijken dat je beter je tijd kunt steken in verbreding in plaats van in verdieping. Dit kun je merken als je je zelf goed evalueert: zaten de pijnpunten van de laatste paar maanden in het leveren van inhoudelijke vakkennis door jouzelf, of zaten de problemen in samenwerking en miscommunicatie met anderen? Tijd besteding aan verbreding om meer te snappen wat andere specialisten doen en nodig hebben helpt jou dan meer vooruit, dan nog beter worden in je eigen vak.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *