Placebo effect

Het placebo effect is een van de 12 bekende vooroordelen van de menselijke geest.

Het placebo effect is bekend van medicijnen: er zit geen werkzame stof in, toch helpt het! Waarom dan? Omdat degene die het gebruikt denkt dat het helpt. Door te denken dat het helpt nemen pijnklachten en andere klachten af. Ook door het geloof is er meer positieve energie en minder negatieve energie. Ook dat draagt bij aan het placebo effect.

Inzet van placebo effect

Het placebo effect komt op meerdere manieren voor. Stel je voor de dokter geeft je 2 medicijn keuze: een dure die meestal werkt, of goedkope die 1% minder vaak werkt. Je kunt er op rekenen dat de mensen de dure nemen en dat die veel beter werkt.

Je wilt je product goed verkopen. Je maakt 2 varianten: een net iets betere die drie keer zo duur is en een tweede die net iets minder is, maar drie keer zo goedkoop. Er zullen veel mensen zijn die denken; die duurdere is beter, want hij is zo duur! En mensen zullen echt blijer zijn met die duurdere, want ze denken echt dat dat product hen beter helpt.

En vooral: een placebo helpt echt tegen zeurklachten of fantoomklachten. De dokter geeft dan een een nepmedicijn of nepbehandeling. En mensen voelen zich beter door het placebo effect. Alternatieve “genezers” gebruiken dit effect continu. En baat het niet dan schaadt het toch niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *