Overmoed als vooroordeel

Een van de 12 vooroordelen is het overmoed. Je hebt hierbij een bepaald beeld in je hoofd dat je alles goed doet. Het is niet geluk wat jou succes bepaald, maar jouw kunde. En soms is het waar. Dat als je ergens goed in bent, dat je dat aan je eigen kunde te danken hebt. Maar ook heel vaak niet. Herken dat je soms gewoonweg geluk hebt gehad en wordt niet overmoedig.

Dit bij zaken doen en bij beleggen in aandelen ook belangrijk om te beseffen. Je zaak loopt goed door hard te werken. Je doet grondig onderzoek en je jouw gekochte aandelen stijgen snel in waarde. Je gaat al snel denken dat je heel erg goed bent met je zaak of aandelen. Dan moet je gaan oppassen. Is het echt aan jou te danken dat jou aandelen hard omhoog gaan, of heb je ook gewoon stevig geluk gehad?

Let maar eens op mensen die heel veel geld op de beurs hebben verloren. Vaak hoor je dan als achtergrond dat ze dachten dat ze goed waren. Ze zijn dan van investeerder naar gokker gegaan. Gokkers vallen in de gambler’s fallacy ofwel de drogreden van de gokker: als het goed gaat komt het door hun vaardigheid, als het mis gaat, dan heeft een externe oorzaak het gedaan. Pas dus met investeringen en beleggingen op voor overmoed.

Overmoed is een voordeel van de eigen geest, en met name van je eigen ego. Houdt hierbij aan: ego is de vijand!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *