Minder werken: wat kost het?

Minder werken is iets wat iedereen regelmatig zou moeten overwegen om te doen. Het kost minder dan je zou denken, terwijl de voordelen heel groot zijn.

Goede redenen om minder te werken:

  • meer tijd met partner en kinderen doorbrengen
  • meer tijd voor eigen activiteiten en hobby’s
  • meer tijd om te reizen en dingen te doen die je altijd in je leven wilde doen
  • als je een fysiek zware baan hebt: meer rust voor je lichaam
  • meer tijd voor mentale rust als je een baan met veel stress hebt
  • nog vele andere redenen….

Kosten van minder werken zijn lager dan je denkt

Een misverstand is dat minder werken direct veel gaat kosten. Stel je gaat van 40 uur per week terug naar 32 uur, dan zou je denken dat je ook 20% salaris minder krijgt. In sommige gevallen is dat. In de meeste gevallen niet. Dat komt omdat ons belastingsysteem progressief is. Dus de laatste uren worden het zwaarst belast. En de toeslagen worden ook minder als je meer geld verdiend.

De berekening

Stel we gaan uit van modaal inkomen van 42.000 Euro bruto in 2024. We gebruiken nu een rekensite om dit naar netto om te rekenen.

Van 40 uur werken met 42.000 Euro bruto komen we uit op 34.095 Euro netto (zonder rekening te houden met een hypotheek).

Als je dan 32 uur gaat werken, dan zou je verwachten dat je ook 80% van 34.095, dus op 27.276 Euro netto uit zou komen. Maar vul je vult 80% van 42.000 bruto in: 33.6000 bruto. Na de omrekening naar netto is dit 29.334. Dit komt door minder belasting en hogere toeslagen.

Dus 8 uur minder werken betekent niet 6.819, maar 4.461 Euro minder. Per maand is dat dus 397 Euro. Als je die kunt missen, dan is korter werken een goede optie voor je.

Volledige berekening

Hier bovenstaande is een korte berekening. Als je alle details voor jouw situatie wilt doorrekenen, gebruik dan de WerkUren Berekenaar tool van het Nibud. Dit hulpmiddel is andersom bedoeld (om te berekenen wat je meer krijgt als je meer werkt). Maar de tool werkt dus ook om te berekenen wat er financieel gebeurt als je minder uren gaat werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *