Milieurampen, het einde van de wereld en mensheid

Let op dit stuk kan erg confronterend zijn!

Er zijn van allerlei milieurampen. Geweest, aan de gang en er komen er nog veel meer. Ze betekenen volgens sommigen het einde van de wereld en de mensheid. Sommigen vinden daarom dat keihard actievoeren en rebelleren nodig is.

Als mooi tegengeluid wil ik hierbij Byron Katie aanhalen uit het boek “Vraag jezelf vrij”. Zij heeft nogal een radicale kijk op het mens zijn (alles is een illusie). Dus in discussie met milieuactivisten die helemaal depressief waren durfde zij de vraag te stellen: ‘wat nu dus als we het milieu helemaal verpesten en de hele mensheid sterft, wat gaat er dan gebeuren?’. En het enige antwoord zou zijn: de mens sterft uit, en de natuur herstelt zich (want die is heel weerbaar). Alles komt na miljoenen jaren weer in balans alsof de mens nooit heeft bestaan.

Daarna durfde ze de vervolgvraag te stellen: als het dan uiteindelijk toch goed komt met de natuur, waarom maken jullie jezelf dan helemaal gek en maak je jezelf helemaal druk?

Oei en auw. Dat was een harde binnenkomer.

Maar zo is het wel; je kunt je druk maken om het milieu, maar de natuur en aarde redden het wel zonder jou. Het beste om te doen: zorg dat je zelf leeft in overeenstemming met de natuur (neem minder dan dat de natuur kan herstellen) en ben daar gelukkig mee. Probeer anderen te overtuigen, maar dring het niet op ten koste van je eigen gemoedsrust.

Het schilderij is getiteld ‘Triomf van de dood’ en is geschilderd door Pieter Bruegel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *