Innovatie: geregelde chaos

Innovatie is een mooi mode woord. De meeste mensen hebben er geen idee van wat echte innovatie nu precies inhoudt, en hoe het werkt.

Men denkt vaak: ‘als we nu een boel geld uittrekken voor innovatie, dan komt het vanzelf’. Helaas werkt het niet zo.

Innovatie is gemanagede chaos (lees hier het bronartikel).

Wat is chaos? Chaos zijn gebeurtenissen zonder sturing en voorspelbaarheid. Innovatie is gebaat bij chaos. Laat idee├źn stromen en komen. Dit gebeurt het beste in een chaotische omgeving zonder regels. Alles mag en kan. Probeer van alles en klooi heel veel aan.

Hoe dan te managen? Maak snelle besluiten en weet wanneer op te schalen. Snelle besluiten zijn nodig om de goede experimenten te scheiden van de minder geslaagde. Doe dit snel. Stop experimenten die kansloos zijn. Schaal het experiment op dat een succes kan worden. 90% wordt gestopt, en 1% wordt opgeschaald. De kunst is om die ene goede eruit te halen. Dat is de moeilijkheid bij innovatie.

Veel geld besteden aan honderden mislukte experimenten is makkelijk. Kijk maar eens naar ‘innovatie’ bij de overheid. Geld kost het zeker. Experimenteel is het zeker. Maar vaak laat men het te lang doorgaan en werkt het niet, kost alleen maar geld. Dit wordt afgeschreven onder de noemer ‘innovatie’.

Echt innoverende bedrijven zitten strak erin. Zij time-boxen experimenten met scrum en sprints. Veel experimenten worden gedaan en velen vallen af. Slechts een paar halen en worden echte diensten en producten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *