Herkennen en omgaan met toxic team member

Een toxic team member is iemand in het team die het gehele team negatief beinvloed. Het kan zijn dat de persoon best goede individuele resultaten behaald, maar dat dit ten koste gaat van het hele team resultaat, of van het hele team gevoel.

Team werk: liever betrouwbaar dan goed!

Als een team een keuze heeft tussen een goede presteerder die niet vertrouwd wordt (waarmee men niet goed samenwerkt) en een gemiddelde presteerder, die wel vertrouwd wordt: dan gaat het team kiezen voor de meest betrouwbare!

In een schema:

Hoe een toxic team member te herkennen?

Deze video van Simon Sinek legt het perfect uit:

Herkenbaar?

Een mooi voorbeeld hiervan is in het TV programma Kamp van Koningsbrugge. Hier doen deelnemers mee met een militaire opleiding waarbij team work en vertrouwen extreem belangrijk is. Er doen alleen competente en fitte deelnemers mee. In een aflevering vragen de instructeurs aan iedereen: met wie wil je op een missie waarbij je voor je leven moet vertrouwen op je teamgenoten, en met wil je zeker niet op missie. Allemaal wezen ze 1 persoon aan waarmee ze NIET op missie willen (zie link, minuut 13 en verder). Die persoon werd ook verwijderd. Het ging niet om de competentie van de persoon, die was echt goed, maar hij paste simpelweg niet in het team.

Hoe om te gaan met toxic team member?

Het fijnste is om een toxic team member te kunnen weg sturen of te vervangen. Het wil niet zeggen dat de persoon slecht is, maar hij past simpelweg niet in het team.

Als je de persoon niet kunt wegsturen of vervangen, ga dan het gesprek aan met de persoon over de negatieve invloed die hij heeft, en hoe jullie daar samen aan kunnen werken. Doe dit eventueel ook als geheel team samen.

Toxic team

Als er niet 1 persoon is, maar het hele team is toxic, lees dan hier.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *