FIRE

FIRE: financial indepedence, retire early

FIRE staat voor:

  • Financial
  • Independence
  • Retire
  • Early

Met andere woorden: wordt financieel onafhankelijk en ga vroeg met pensioen.

Hoe dit te doen? Zoals al op deze site uitgelegd doe je dit door een geldmachine te maken. Dit doe je door meer inkomsten te krijgen, minder uit te geven en goed te investeren. Doe je dit goed, dan ben je financieel onafhankelijk en kun je vroeg met pensioen.

Dit vroeg met pensioen gaan hoeft niet. Het belangrijkste van de boodschap is: als je financieel onafhankelijk bent, dan kun je meer doen wat je wilt. Je mag werken, maar het hoeft niet. Je kunt de leuke dingen van het werk uitzoeken. En als dat niet uitkomt, je hebt toch genoeg FuckYou money als je met pensioen bent.

De crux van FIRE

Volgens degene die FIRE heeft bedacht (een Canadese IT-er, die met zijn dertigste met pensioen ging) zit de crux niet in het krijgen van een hoog inkomen, of van absurd rendement. Nee, hij gaat ervan uit dat iedereen het kan doen. Ook met lager inkomen. De crux zit in het beperken van je behoeftes en daarmee dus geld overhouden. Van het geld wat je overhoudt doe je solide investeringen (en dus geen gok investeringen). Doordat je went aan laag uitgaven patroon heb je ook veel minder geld nodig om van te leven. Stel je voor dat je zelf leuk kunt leven van 1500 Euro netto in plaats van 2500 Euro netto per maand. Dan heb je 1000 euro per maand over om extra te investeren. Maar je hebt ook veel minder per jaar nodig om met pensioen te gaan… Dus het gaat meteen heel hard.

Met 5% rendement moet je geldmachine 600.000 Euro groot zijn om je 2.500 Euro per maand uit te betalen. Om tot dit bedrag te komen met 500 euro investeren per maand ben je echt lang bezig…(37 jaar, reken maar na).

Met 5% rendement moet je geldmachine 360.000 Euro groot zijn om je 1.500 Euro per maand uit te betalen. Om tot dit bedrag te komen met 1000 euro investeren per maand ben je er al na 11 jaar.

Dus opeens 26 jaar verschil door consequent te leren leven met minder uitgaven, oftewel tevreden zijn met minder. Minder spullen en luxe, maar wel volledige financiƫle vrijheid. En als je met minder kunt leven, dan kom je er achter dat er eigenlijk best wel veel overvloed is: je hebt echt genoeg te eten en kunt echt gelukkig zijn. Het zijn niet de spullen, vakanties, etc, die je nodig hebt om gelukkig te zijn.

Mr. Money Mustache

Lees meer in de eigen woorden van de uitvinder van FIRE: mr. Money Mustache.

Zijn FIRE volgorde:

  1. Zorg eerst dat je fysiek gezond bent.
  2. Zorg daarna dat je mentaal gezond bent (mindful, bewust, leren).
  3. Hard werken en veel leren van werken.
  4. Leef bescheiden en zonder luxe en korte termijn pleziertjes. Ze mogen wel, maar raak er niet aan verslaafd. Stap uit de rat race.

 

 

Geplaatst in Geldmachine, Hogere investeringen, Inkomsten en uitgaven, Ontspullen, Rijk zijn en getagd met .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *