FIRE: financial indepedence, retire early

FIRE

FIRE staat voor:

 • Financial
 • Independence
 • Retire
 • Early

Met andere woorden: wordt financieel onafhankelijk en ga vroeg met pensioen.

Hoe dit te doen? Zoals al op deze site uitgelegd doe je dit door een geldmachine te maken. Dit doe je door meer inkomsten te krijgen, minder uit te geven en goed te investeren. Doe je dit goed, dan ben je financieel onafhankelijk en kun je vroeg met pensioen.

Dit vroeg met pensioen gaan hoeft niet. Het belangrijkste van de boodschap is: als je financieel onafhankelijk bent, dan kun je meer doen wat je wilt. Je mag werken, maar het hoeft niet. Je kunt de leuke dingen van het werk uitzoeken. En als dat niet uitkomt, je hebt toch genoeg FuckYou money als je met pensioen bent.

De crux van FIRE

Volgens degene die FIRE heeft bedacht (een Canadese IT-er, die met zijn dertigste met pensioen ging) zit de crux niet in het krijgen van een hoog inkomen, of van absurd rendement. Nee, hij gaat ervan uit dat iedereen het kan doen. Ook met lager inkomen. De crux zit in het beperken van je behoeftes en daarmee dus geld overhouden. Van het geld wat je overhoudt doe je solide investeringen (en dus geen gok investeringen). Doordat je went aan laag uitgaven patroon heb je ook veel minder geld nodig om van te leven. Stel je voor dat je zelf leuk kunt leven van 1500 Euro netto in plaats van 2500 Euro netto per maand. Dan heb je 1000 euro per maand over om extra te investeren. Maar je hebt ook veel minder per jaar nodig om met pensioen te gaan… Dus het gaat meteen heel hard.

Met 5% rendement moet je geldmachine 600.000 Euro groot zijn om je 2.500 Euro per maand uit te betalen. Om tot dit bedrag te komen met 500 euro investeren per maand ben je echt lang bezig…(37 jaar, reken maar na).

Met 5% rendement moet je geldmachine 360.000 Euro groot zijn om je 1.500 Euro per maand uit te betalen. Om tot dit bedrag te komen met 1000 euro investeren per maand ben je er al na 11 jaar.

Dus opeens 26 jaar verschil door consequent te leren leven met minder uitgaven, oftewel tevreden zijn met minder. Minder spullen en luxe, maar wel volledige financiële vrijheid. En als je met minder kunt leven, dan kom je er achter dat er eigenlijk best wel veel overvloed is: je hebt echt genoeg te eten en kunt echt gelukkig zijn. Het zijn niet de spullen, vakanties, etc, die je nodig hebt om gelukkig te zijn.

Prioriteiten stellen

Een veelvoorkomend element in FIRE is het stellen van prioriteiten: wat is nu echt belangrijk? Die nieuwe auto, of meer vrijheid later? Een groter huis, of meer tijd met de kinderen doorbrengen? Een mooie vakantie ver weg, of samen lekker naar de camping 100 km verderop?

Een mooie oefening is de volgende: maak voor jezelf of samen met je partner (doe wel samen dan eerst je eigen lijst voorbereiden) een lijst van top 10 van zaken waar je plezier aan beleeft en belangrijk vindt. Hoe vaak komt daar op voor: ik moet veel spullen hebben, ik moet 1 miljoen bezitten, ik moet 100 werknemers aansturen, ik moet werkweken van 60 uur hebben… Waarschijnlijk staan er meer dingen op de top 10 die niets met geld te maken hebben.

Mr. Money Mustache

Lees meer in de eigen woorden van de uitvinder van FIRE: mr. Money Mustache.

Zijn FIRE volgorde:

 1. Zorg eerst dat je fysiek gezond bent.
 2. Zorg daarna dat je mentaal gezond bent (mindful, bewust, leren).
 3. Hard werken en veel leren van werken.
 4. Leef bescheiden en zonder luxe en korte termijn pleziertjes. Ze mogen wel, maar raak er niet aan verslaafd. Stap uit de rat race.

4 procentregel

In FIRE wordt er van uit gegaan dat je kunt stoppen met werken als je vermogen waar je inkomsten uit krijgt (dus niet je eigen huis), meer is dan 25 keer je uitgaven. De achtergrond is dat er uit gegaan wordt van een veilige 4% rendement op het vermogen, bij een gemiddelde van 5% op de aandelenmarkt. Die ene procent is om tegenvallende jaren op te vangen.

Hoe lager je jaarlijkse uitgaven, hoe eerder je aan de 25 keer komt.

De grote drie

Binnen FIRE wordt aandacht besteed aan de grootste drie kostenposten:

 • Huisvesting
 • Vervoer
 • Eten

Als je al flink op deze 3 bespaart, dan kun je bij alle andere zaken al veel minder strikt zijn. Reken het maar eens door.

Ervaring met FIRE

Om te ervaren hoe het is om FIRE te worden, lees eens het boek ‘De weg naar financiële vrijheid (playing with FIRE)‘.

Of kijk de documentaire ‘30 en nooit meer werken‘ van NPO3.

 

 

 

One Reply to “FIRE: financial indepedence, retire early”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *