Duurzaamheid als levensinstelling

Duurzaamheid kun je gebruiken als levensinstelling. Er is maar een aarde. En die zijn we met zijn allen veel sneller aan het opgebruiken dan de natuur kan herstellen.

Duurzaamheid als levensinstelling betekent dat je meer rentmeester wordt. Je gaat alleen gebruiken wat nodig is en je zorgt ervoor in al je keuzes dat je de aarde niet meer belast dan weer natuurlijk aangevuld kan worden. Dat zou het ideaal zijn. Maar ook als je dat niet haalt, dan is bewuste omgang met wat je doet al een stap in de goede richting.

Je impact op de aarde verminderen

Volgens het boek ‘De verborgen impact’ zijn er 4 hoofdgroepen die leiden tot belasting van de aarde:

  1. Vervoer
  2. Eten
  3. Spullen
  4. Huis

Duurzaam leven: vervoer

Het zal je niet verbazen dat vliegen de meeste impact heeft. Daarna autorijden. Beste: neem de fiets of ga te voet!

Denk ook op vakantie: moet je ver weg, of kun je ook lekker dichtbij het naar je zin hebben?

Duurzaam leven: eten

Weggegooid eten is het meest zonde van allemaal. Neem dus alleen wat je nodig hebt, en wat je neemt eet je op. Heb je alsnog over, warm het dan de dag erna als kliekje op. Wat ook veel impact heeft: vlees. Vlees heeft gewoonweg veel land, water en energie nodig per gram voedingswaarde. Vegetariƫr worden of minder vlees eten helpt.

Spullen

Beste is om zo weinig mogelijk spullen te kopen. Dit is goed voor zowel je beurs, je geluk als voor duurzaamheid. Koop als het kan niet, repareer, hergebruik, deel je spullen en leen spullen (zie hiervoor het Buy Nothing Project). Als je dan toch spullen moet kopen, koop dan zo duurzaam mogelijke spullen van goede kwaliteit die lang meegaan.

Huis

Meeste duurzaamheid van een huis gaan zitten in: bouw (materialen), elektriciteit en verwarming. Hierbij helpen dus zonnepanelen, isolatie en apparaten die minder elektriciteit verbruiken (of sowieso minder apparaten). Ook kun je hier denken aan het nemen van een kleiner huis, of langer blijven wonen in je bestaande huis. Waarom moet je maar groter en groter en groter wonen? Soms is het nodig als je kleine kinderen hebt, maar waarom moet je van een grote 2 onder een kap naar een grote villa? Ben je alleenstaand en heb je weinig behoeften? Dan misschien eens kijken naar een tiny house.

VN doelen

Voor meer inspiratie, lees ook de blog over de 17 duurzame doelen van de VN.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *