Confirmatie vooroordeel

Een van de 12 vooroordelen is het confirmatie vooroordeel ofwel bevestigingsvooroordeel. Je hebt hierbij een bepaald beeld in je hoofd wat zo sterk is, dat je alle informatie die je beeld bevestigd doorlaat, maar alle informatie die je beeld zou moeten bijstellen negeert.

Dit kan gevaarlijke proporties aannemen. Kijk maar eens naar alle mensen die geloven in complottheorieën. Maar ook milieuactivisten. Men zoekt allerlei bewijzen en feiten op internet. Maar men selecteert alleen wat voor hun mening uitkomt. De rest wordt weggelaten.

Wat kun je er zelf tegen doen? Blijf bij de feiten!

Bij beleggen van geld is dit een heel moeilijk te bestrijden vooroordeel. Je hebt je zinnen gezet op een bepaald aandeel. Dat moet het volgens jou gaan worden. Je wordt als het ware verliefd op het aandeel en je verliest de feiten uit de ogen. Alles wat je zoekt op internet filter je in je vooroordeel uit.

Hoe je hier tegen te wapenen: doe een analyse gebaseerd op feiten. En houdt een logboek bij. En evalueer. Je merkt dan dat je er naast zat, terwijl ‘je gevoel’ zei dat je het aandeel toch moest kopen. Hoe vaker je er leert van dit ernaast zitten, hoe meer dat je afscheid neemt van je confirmatie voordeel. Dus bij dat mooie aandeel dat je nu moet kopen, toch maar een paar weken wachten, of toch maar eens goed de financiën en het verdienmodel snappen. Of de vroegere gangen van de topman nalopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *