Boekbespreking: Opvoeden en autisme

opvoeden en autisme

Schrijfsters: Ilse Noens en  Yoni Peeters

Beoordeling: ★★★

Belangrijkste boodschappen

Kernpunt: opvoeden van kinderen is lastig. Opvoeden van kinderen met autisme is de hogeschool van het opvoeden en vergt 4 keer zo veel energie. Tips en hulp is nodig.

Uitgebreide inhoud

De schrijfsters geven uitleg over opvoeden van kinderen met autisme. Door hun autisme hebben kinderen een beperking in verwerking van prikkels. Hier kun je niks aan doen, maar het leidt wel tot een kind wat sneller overprikkeld is, minder snel kan schakelen, meer oog voor detail heeft, langzamer zijn gedrag aanpast, enz. Hier moet je in de opvoeding rekening mee houden en omgaan. En dat is heel zwaar. In het boek worden tips gegeven over:

  • Voelen: aandacht voor jezelf. Als je zelf niet goed in je vel zit, dan is het moeilijker om kind met autisme te helpen.
  • Denken: omgaan met je eigen gedachten. Zie niet alleen de problemen van autisme, maar ook de positieve punten.
  • Doen: je opvoedingsgedrag. Je kind heeft door het autisme meer moeite om zijn gedrag aan te passen en te sturen. Je moet veel je eigen gedrag aanpassen (voorbeeld zijn en geven, bijsturen van gedrag door beinvloeding) om je kind met autisme op te voeden.
  • Kind op school: tips voor omgaan met school en samenwerking met de leraren.
  • Broers en zussen: tips voor broers en zussen.

Plus en minpunten

Boek gaat over opvoeden van kinderen met autisme. Het is mogelijk bruikbaar voor opvoeden in het algemeen. De vele ervaringsteksten van ouders met kinderen met autisme zijn dan minder van belang.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *