Boekbespreking: Het grote spel

Het grote spel

Schrijver: Claude Cueni

Beoordeling: ★★★★★

Belangrijkste boodschappen

Kernpunt: geld bijdrukken is van alle tijden.

Uitgebreide inhoud

Dit boek is een roman. Het is dus fictie. De achtergrond is daadwerkelijk wel een mooi stukje historie. Het verhaal gaat over John Law. De uitvinder van het bankbiljet. Hij wil de economie rond de jaren 1700 stimuleren en uit het slop trekken. Hij is een Schot, maar komt door omzwervingen in Frankrijk aan het hof, waar hij dan zijn ‘experiment’ met het bankbiljet mag doen.

Het mooie is dat het tijdsbeeld door de schrijver prachtig wordt verteld. Hoezo Corona met een paar overledenen? Rond 1700 haalde de helft van de kinderen de 10 jaar niet eens. Bij 50 was je heel erg oud, en de kans dat je dat haalde was erg klein. Ziektes waren normaal. De pest, cholera, griep, enz. Luxe was er niet. Een operatie die nu heel normaal is zoals galsteen verijderen, was toen in 30% van de gevallen dodelijk. Het hele leven bestond uit lijden, of hooguit het verminderen van lijden.

Plus en minpunten

Echt een mannenboek:  geld, seks en macht. Alle ingredienten zijn aanwezig in deze roman.  Er is dus geen snel overzicht van de leerpunten, je moet gewoon lekker het hele boek uitlezen.

2e hands bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *