Boekbespreking: Autisme en het voorspellende brein

Schrijver: Peter Vermeulen

Beoordeling: ★★★★

Belangrijkste boodschappen

Kernpunt: het voorspellende brein van autisten werkt net iets anders dan bij de meeste mensen. Dit verklaart veel van wat autisten ervaren.

Uitgebreide inhoud

De meeste gebruikelijke hersentheorie is dat signalen worden verwerkt in het brein en dat deze leiden tot reactie. Net als een computer: input, verwerking, output.

De auteur legt uit dat het voorspellende brein anders werkt. Het voorspellende brein heeft een beeld van de wereld gemaakt. Alle zintuiglijke signalen die aan dit beeld aansluiten worden genegeerd. Er wordt alleen aandacht besteed aan afwijkingen van het beeld. Dit is energiezuinig en nuttig: alleen belangrijke afwijkingen krijgen aandacht. Bij mensen met autisme is dit vermogen minder; men besteed meer aandacht aan details, men mist de grotere context.

Dit verklaart onder andere aandacht voor details (ieder detail krijgt aandacht). Het verklaart ook waarom mensen met autisme meer moeite hebben met kleine afwijkingen negeren (ook kleine afwijkingen krijgen aandacht). En waarom veel nieuwe prikkels zoveel energie kosten: deze vergen veel aandacht en dus energie. Maar het verklaart ook dat een autist die in bekende omgeving komt met prikkels daar minder last van heeft: het is immers een bekende omgeving, en de prikkels zijn bekend en voorspelbaar. De auteur legt uit dat niet de grote en hoeveelheid van de prikkels van belang is, maar met name de mate van voorspelbaarheid.

Een autistisch brein gaat absoluut om met voorspellingsfouten. De meeste breinen relatief.

Plus en minpunten

Autisme is dus meer de verstoring in het voorspellen op basis van de context. Mooie en goede inzichten. Zeker boek om te herlezen. Wel als nadeel dat het met name gericht is op autisme, en daardoor minder als algemeen leesbaar boek nuttig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *