Big five persoonlijkheidstest

De big five persoonlijkheidstest is een welkbekende test die vijf persoonlijkheidsaspecten van iemand inzichtelijk maakt:

  1. Emotionele onbekommerdheid en stabiliteit (van gevoelig/sensitief tot kalm/stabiel)
  2. In/extravert (van introvert tot extravert/uitbundig)
  3. Openheid (van praktisch beleefd tot oorspronkelijk/creatief)
  4. Gewetensvolheid (van flexibel tot doelgericht/zorgvuldig)
  5. Vriendelijkheid/attent/mensgerichtheid (van taakgericht/zakelijk tot mensgericht/attent)

De big five score is relatief ten opzichte van een grotere populatie. Dus iemand die in Nederland nog als introvert gezien wordt, kan in een ander land best al wel als extravert gezien worden.

De testuitslag beschrijft wie je bent met je sterke punten en de mogelijke keerzijden van die sterke punten. Het is geen kwalificatie van goed of fout, maar alleen een beschrijving.

Iemand die heel stabiel, doelgericht en taakgericht is kan een prima brandweercommandant zijn en minder geschikt zijn in een beroep in de zorg waar meer inlevingsvermogen nodig is, en natuurlijk vice versa.

Gratis internet testen of betaalde testen

Er bestaan meerdere gratis internet testen. Bijvoorbeeld deze. Let wel op dat deze testen dus niet voor een beroepsgroep of land zijn. De score is relatief ten opzichte van de mensen die eerder zo’n test op internet gedaan hebben. Toch kan het je helpen om zo’n test te doen om een eerste inzicht te krijgen of deze test voor jou geschikt is.

Als je deze test wilt gebruiken voor je loopbaan of andere serieuze doeleinden, dan moet je wel voor een betaalde test gaan met een volledige uitleg. Deze geven een niveau dieper inzicht, wat je net verder kan helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *