Wie verdient meer? Een generalist of een specialist?
Het is duidelijk dat een specialist meer kan verdienen dan een generalist.
Een voorbeeld: stel je bent vertaler van teksten van Engels naar Nederlands. Daar zijn er honderden van. Dan is je uurtarief niet zo hoog. Stel je bent vertaler van Engels naar Nederlands, met specialisatie van medische artikelen. Dan is jouw toegevoegde waarde (je bent goed thuis in de medische wereld en kan moeilijke specialistische termen goed veratlen), dan kun je daar een hoger uurtarief voor vragen.
Ander voorbeeld: je coacht mensen in het gebruik van computers. Daar zijn er duizenden van. Specialisatie hier kan zijn dat je je helemaal richt en alles weet van een bepaalde applicatie in de horeca sector. Je kunt je dan helemaal richten op een onderwerp en daar expert status in halen. Daar kun je een hoger uurtarief tegen over stellen.
Specialiseren: je niche opzoeken
Door te specialiseren kun je jezelf onderscheiden van anderen. Je kunt daardoor ook een expert worden op een deelgebied. Dat wordt jouw niche. Jij wordt DE expert op dat vlak. De kunst is dan wel om een niche op te zoeken waar nog wel vraag naar is.
Specialiseren in een niche betekent dat je andere zaken dus NIET meer gaat doen. Je moet ook tijd besteden om expert te worden in de door jouw gekozen niche. En je moet je niche gebruiken om je uurtarief te verhogen (dit moet je wel durven).
Expert status
Hoe kun je je expert status verhogen, of verkrijgen:
- Inhoudelijk goed zijn: je moet echt beter zijn dan de rest, of in een niche zitten waar bijna niemand anders zit. Controleer dat je binnen je eigen cirkel van comptentie zit, en niet alleen maar denkt of vindt dat je goed bent. En heb je genoeg ervaring? Zie hiervoor de 10.000 uur regel om ergens een expert in te worden.
- Kennis delen: artikelen schrijven, blogs schrijven, boek schrijven, lezingen geven, etc.
- Erkenning krijgen: goede referenties, awards (…. of the year) winnen,
Specialiseren met een vaste baan
Ook met een vaste baan kun je jezelf specialiseren. Dat kan makkelijker bij een groot bedrijf. Daar heeft men vaak ook meer behoefte aan specialisten. Als je zeer gespecialiseerd wordt en duidelijk voor je bedrijf daarmee heel veel waarde toevoegt, dan moet je dit zeker gebruiken in de volgende salaris ronde.
One Reply to “Meer inkomsten: specialisatie”