7 eigenschappen: 7. Houd de zaag scherp

Eigenschap 7 heeft een beetje aparte naam die wat anders doet vermoeden. Het verhaal gaat als volgt: iemand is in het bos een dikke boom aan het omzagen. Hij zweet en werkt en ploetert. Komt iemand langs die zegt: he, je zaag is bot, zou je hem niet eens slijpen en weer scherp maken? Antwoord: nee, ik heb geen tijd om dat te doen, deze boom moet om… Met andere woorden: je moet af en toe de tijd en rust nemen om na te denken waar je mee bezig bent. Als je de tijd neemt om de zaag te scherp te houden gaat alles veel sneller.

4 dimensies

Bij het scherp houden en goed voor jezelf zorgen horen 4 dimensies:

  • Lichamelijk (beweging, voeding, stress)
  • Geestelijk (lezen, plannen, visualiseren, schrijven)
  • Sociaal-emotioneel (dienstbaarheid, empathie, synergie, innerlijke zekerheid)
  • Spiritueel (waarden, toewijding, meditatie)

Ontspanning en inspanning op geestelijk en emotioneel vlak moeten in goede balans komen. Naarmate je beter bent in de eerste 6 eigenschappen, dan kun je beter balanceren. En andersom ook: als je beter bent in balanceren van je tijd en activiteiten is het makkelijker om de 6 eigenschappen goed toe te passen.

Lezen en herlezen

De 7 eigenschappen zelf zijn ook een soort van houd de zaag scherp. Als je ze allemaal gelezen hebt, dan kun je na enige tijd, of zelfs na enkele jaren, het helemaal opnieuw herlezen. Je bent dan al wat verder gevorderd en ziet weer een hele andere dimensie in dezelfde tekst. Covey heeft een los boek geschreven over de 7e eigenschap: “Houd de zaag scherp”.

 

De achtste eigenschap

Later heeft Stephen Covey nog een belangrijke toevoeging gedaan in de vorm van de 8ste eigenschap: ontdek je innerlijke stem. Lees hier meer over in deze blog.

 

2 Replies to “7 eigenschappen: 7. Houd de zaag scherp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *