Slecht nieuws gesprek

Een slecht nieuws gesprek voeren is onvermijdelijk. Het kan zijn dat je bedrijf slecht gaat en je mensen moet ontslaan. Het kan zijn dat iemand geen verbetering toont, ondanks diverse correctiegesprekken. En er kunnen nog meer redenen voor slecht nieuws zijn. Bijvoorbeeld er zijn 2 mensen die graag gepromoveerd wilden worden, maar er is maar ruimte of plek voor 1. Dus je zult dan iemand moeten teleurstellen. Of iemand heeft aangegeven heel erg graag rotatie naar andere vestiging te willen, of een speciale cursus te volgen, maar het kan niet vanwege geld of capaciteitsproblemen. Je moet dan iemand teleurstellen met slecht nieuws.

Opbouw slecht nieuws gesprek

Een slecht nieuws gesprek heeft een specifieke opbouw:

  • Leg zo snel mogelijk en zo concreet mogelijk het feitelijke slecht nieuws neer
  • Luisteren
  • Aandacht voor de mens die het slechte nieuws ontvangt

Concreet slecht nieuws direct brengen

Houd geen oeverloze introductie voordat je het slecht nieuws brengt. Houd ook het initiatief bij jezelf: jij vertelt het slechte nieuws. Laat de ander het niet doen door bijvoorbeeld vragen te stellen als “weet je waarom je hier zit?”. Antwoord is nee, en je krijgt geheid ruzie.

Je vertelt dus zo concreet mogelijk het slechte nieuws. Daarna houd je je mond.

Luisteren

Na het nieuws gebracht te hebben, ga je luisteren. Dat doe je door eerst je mond te houden. Het nieuws is concreet gebracht. Als de ander toelichting wil, dan zal hij dit vragen. Licht dan het slechte nieuws toe. Het kan ook zijn dat het nieuws niet echt een versassing is, maar meer een bevestiging. Dit kan bijvoorbeeld na diverese correctiegesprekken en een laatste waarschuwing. Ook hier is het beste om goed te luisteren.

Emoties

Met slecht nieuws is de kans op emoties groot. Observeer en luister goed naar de emoties. Blijf respect houden voor de mens die de boodschap ontvangt. Misschien past de persoon niet in het team of bij de baan, en is er daarom ontslag, maar dan kan de persoon zelf nog steeds goed zijn.

Bevestig de emoties die er zijn en toon empathie. Het slechte nieuws blijft wel bestaan.

Neem goed afscheid

Ondanks het slechte nieuws, blijf beleefd en respect houden voor de persoon. Neem goed afscheid in het geval van een ontslag. In het geval dat de keuze voor bijvoorbeeld een promotie op iemand anders is gevallen is dit helemaal belangrijk: de persoon is het net niet geworden, maar levert absoluut een goede bijdrage, en dat wil je zeker blijven behouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *