Logboek voor het beleggen in aandelen

logboek

Als je besluit zelf te beleggen in aandelen, dan ga je fouten maken. Dat is onvermijdelijk. En dat is ook niet erg, zolang je er maar van leert. Ook de zogenaamde ‘beleggingsprofessionals’ maken fouten en zelfs enorme blunders. Lees maar eens het verhaal over de superbelegger Ackman die 3 miljard verspeelde met het gokken op ondergang van Herbalife. Die professionals krijgen betaald om te leren. Daar worden ze iets beter van in de loop van de tijd.

Dus leren van je fouten is nodig. Een belangrijk hulpmiddel bij het leren van je fouten is het bijhouden van een logboek.

Het beleggingslogboek

In het beleggingslogboek houd je bij:

  1. Wat je hebt gekocht of verkocht
  2. Wanneer en voor welke koers
  3. Wat voor winst/verlies je hebt gemaakt of denkt te maken
  4. En het belangrijkste: waarom!

Voorbeeld van een beleggingslogboek notitie: ik koop op 18 september 2020 voor 2.000 Euro aan aandelen ASML. De koers is nu 312 Euro. Ik koop ASML omdat ik verwacht dat de komende jaren er een grote behoefte is aan microchips en dat daardoor ASML de komende jaren structureel een goede groei en winst blijft maken. Doel is om de aandelen ASML minimaal 5 jaar aan te houden en ieder jaar de situatie te evalueren.

Een mooi voorbeeld van een logboek is de site Blondjes Beleggen Beter. Of lees het boek Blondjes Beleggen Beter.

Leren

Leren ga je doen door vanuit je logboek ook de evaluaties in te plannen. Dan ga je terugkijken of je verwachting is uitgekomen.

Is die uitgekomen, mooi.

Is die overtroffen: waarom heb je dit niet zien aankomen: je was te pessimistisch, of heeft het bedrijf een gelukje gehad. Welke factoren maakte het dat je te pessimistisch was? En was het een gelukje, of heeft het bedrijf het geluk afgedwongen? Is het overtreffen structureel: dan is het een goed bedrijf en overweeg om bij te kopen.

Is de verwachting niet uitgekomen: was je te optimistisch? Is er iets gebeurt waardoor het is tegengevallen? Van een verkeerde inschatting door optimisme kun je goed leren: waar moet je de volgende keer beter op letten? Als het tegenvalt voor het bedrijf moet je je afvragen, is dit eenmalig of structureel, of gewoon pech? Is het slechte presteren van het bedrijf structureel: dan is het geen goed bedrijf en overweeg om te verkopen.

Cooldown tijd

Een logboek kan je ook helpen om een cooldown tijd in te bakken om niet vanuit emoties te handelen.

Je schrijft dan eerst je intentie in een logboek en je doet dan niks, behalve inplannen dat je na een week weer kijkt naar de logboek notitie. Na 1 week, en dus heel wat nachtjes slapen, lees je opnieuw je aantekening door. Als je er dan nog achter staat dan ga je uit tot uitvoeren: kopen of verkopen. Als je twijfelt: schrijf de twijfel op, en doe niets. Kijk weer een week later, en kijk opnieuw naar het waarom van de twijfel.

Mijn logboek

Voor mijn eigen logboek: klik hier.

 

One Reply to “Logboek voor het beleggen in aandelen”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *