Mensenkennis: de perfectionist

Perfectionist

Voor de perfectionist is het nooit goed genoeg. Het moet perfect zijn.

Kenmerken van de perfectionist

  1. Vindt het belangrijk om op alle mogelijke fouten te wijzen
  2. Geeft niet graag eigen fouten toe
  3. Toont zelden enige emotie
  4. Heeft moeite met het afronden van taken
  5. Komt zijn beloften na
  6. Is een werkpaard
  7. Neemt nooit vrij
  8. Heeft een hoogstaande moraal en ethiek
  9. Bemoeit zich altijd met details
  10. Neemt meer tijd voor voorbereiding dan de taak zelf
  11. Raakt makkelijk verstrikt in details, terwijl er veel belangrijkere taken wachten

Valkuil van de perfectionist

De perfectionist heeft moeite met accepteren dat niet alles honderd procent vlekkeloos loopt. Hij zal zich flink ergeren aan die situaties. Die kosten hem dan ook erg veel energie. Dat is ook het grootste gevaar van een perfectionist: de uitputting spiraal. Doorgaan met verbeteren en perfectioneren terwijl er geen energie meer over is, met een burn out als gevolg.

Een perfectionist heeft daarom ook vaak bescherming van buitenaf nodig: iemand die zegt, nu is het goed genoeg, het is af/klaar. Dit is nodig, anders blijft een perfectionist maar doorgaan, zonder iets uiteindelijk op te leveren.

Het door een perfectionist langzaamaan accepteren dat het niet perfect hoeft te zijn, maar dat goed genoeg ook goed is, is een lang traject. Je kunt hier een perfectionist wel bij helpen. Door bijvoorbeeld vragen te stellen als: hoe lang ben je er mee bezig geweest? Heb je veel in je vrije tijd daarvoor gedaan? Zou iets minder ook al niet goed genoeg zijn? Op de laatste vraag zal het antwoord van de perfectionist zijn: “nee, natuurlijk niet”. Dan kun je dat bijvoorbeeld land een criteria lijst leggen. Samen met de bestede tijd. Dan kun je er samen met de perfectionist achter komen dat de laatste puntjes op de i echt niet altijd nodig waren, maar wel extreem veel tijd hebben gekost.

Voordelen van perfectionist

Perfectionisten kunnen ook veel voordelen hebben. Ze kunnen vaak goed en gedetailleerd alles nalopen of uitzoeken. Van wie wil je liever een juridisch advies hebben: van iemand met een perfectionistische achtergrond, of van iemand met sloddervos gedrag?

Ander voordeel van perfectionist kan zijn dat die alles tot de bodem uitzoekt. Dit kan soms verrassende nieuwe inzichten opleveren. Dit tot de bodem uitzoeken kost natuurlijk veel tijd. Maar soms echt de moeite waard. Denk bijvoorbeeld aan research: een nieuw inzicht is heel wat waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *