Meer inkomsten: affiliate marketing

Affiliate marketing logo

Als je vroeger (en nu nog wel) op vakantie ging in een ver land met een groepsreis, dan had je een lokale gids. Deze gids wist altijd welk restaurant van de vele het beste eten had voor jullie als toeristen. Uiteraard ging hij na afloop van jullie eten even langs bij de eigenaar van het restaurant om zijn commissie te incasseren: zijn aanbrengpremie.

Affiliate marketing: aanbrengpremie

Affiliate marketing is niets minder dan in het voorbeeld hierboven, maar dan in de digitale wereld.

Affiliate marketing uitleg

Jij maakt als affiliate partner promotie voor een retailer of bedrijf die website heeft. De klant koopt daar wat, en jij krijgt een commissie.

De commissie kan zijn gebaseerd op het aandragen van mensen via kliks of een percentage van de omzet van wat klant koopt.

Voorbeeld bol.com

Een voorbeeld is deze content op deze website:


Of deze link.

In beide gevallen wordt je met een speciale link naar Bol.com gestuurd. Namelijk die met mijn affiliate code erin. Als je nu iets bij bol.com besteld, dan krijg ik een percentage van wat jij koopt (exclusief btw). Hoe meer winst op het product zit (categorie goud, bijvoorbeeld gezondheidsproducten met hoge marge), hoe hoger het commissiepercentage is.

Op de bol.com partnersite kan dan gevolgd worden hoe goed het gaat:

bol.com commissies

Moeilijk? Nee, juist heel gemakkelijk werkt het. Zijn het grote bedragen? Nee dat ook weer niet, maar tijdens de corona tijd lag de omzet wel hoog! Voordeel van affiliate marketing is dat je na het eenmalig opzetten relatief weinig onderhoud hebt. Je moet alleen regelmatig (zeg eens per half jaar) controleren dat je producten nog steeds op de site verkocht worden, en je links dan of weghalen of een andere link naar opvolgend of vergelijkbaar product erop zetten.

Groot voordeel: affiliate marketing werkt dag en nacht voor je door. Ook als je op vakantie bent!

Content

Wat heb je wel nodig: goede content. Want zonder goede content gaat niemand naar je site komen en klikken.

Andere affiliate marketing opties

Naast bol.com kun je ook dit doen bij Amazon.nl, Wehkamp en Coolblue. Heb je iets anders, zoek dan in google op ‘<jouw product> affiliate marketing’. De affiliate links kun je gebruiken in je website, app, blog, vlog nieuwsbrief e-mail etc.

Ook als je bijvoorbeeld een vlog doet over een niche product, dan kun je afspraken maken met een webshop eigenaar om in de vlog een URL naar zijn site/product op te nemen. Dan spreek je samen af hoeveel je krijgt per aangebrachte klant in de webshop.

Of denk aan de vergelijkingswebsites die door linken naar een ‘aanbieder’. Daar zit ook een commissiemodel achter.

 

 

 

 

4 Replies to “Meer inkomsten: affiliate marketing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *