Caveat emptor is latijn en staat voor “koper, wees op je hoede!”.
In heel vroegere tijden, zonder allerlei qualiteitsinstanties en regels, moest een koopman altijd zijn handelswaar goed inspecteren om te zorgen dat hij niet bedrogen werd. Met wie je zaken deed kwam neer op mensenkennis en inspectie van de handelswaren lag bij de koopman.
Caveat emptor voor bedrijven
Bedrijven kopen van allerlei goederen en diensten in. Zij worden geacht zelf inspectie te doen van de goederen en diensten. Als ze dat niet zelf kunnen, dan worden ze geacht iemand in te huren met de desbetreffende expertise. Hier geldt Caveat emptor volop.
Caveat emptor voor consumenten
Door de hoge mate van consumentenbescherming voor van alles en nog wat zou je denken dat voor consument Caveat emptor niet meer geld. Niets is minder waar. Als jij iets koopt bij een bedrijf en dat gaat failliet, dan heb je niks. Als je een zitbank koop die in de showroom mooi lijkt en de verkoper zegt “deze bank slijt niet”. Dat was een goedkope bank! Maar na 1 jaar slijt hij toch. Ga dan maar eens je verhaal halen. Er zit nu eenmaal prijs en kwaliteitsverschil in producten.
Of misschien nog de bekendste voorbeelden: kopen van 2e hands auto (nooit iets mee aan de hand geweest), of kopen op marktplaats.
Caveat emptor voor financiele producten en aandelen
Caveat emptor geldt heel zeker voor financiele producten! Let maar eens op de disclaimers “geld lenen kost geld” en “Let op! Geen AFM toezicht”. Die consumptieve lening die zo mooi leek om de vakantie te betalen. Die brochure over teak hout wat goed was voor het milieu en gegarandeerd 8% rendement oplevert. Ja ja. Die consumptieve lening ga je terug moeten betalen. Desnoods via verkoop van je eigen huis of loonbeslag. En die man achter de teak hout plantage is al lang met je geld in het buitenland.
Dus let goed op met financiele producten en verdiep je eerst voordat je zo’n product koopt. Bij twijfel: niet doen!
Hetzelfde geldt voor aandelen. Alle beursgenoteerde bedrijven doen hun best zo goed mogelijk voor de dag te komen. Voordat je een aandeel koopt, doe eerst goed onderzoek! Is het bedrijf financieel gezond? Zijn de belofte gestoeld op echte feiten of lucht? Is de topman betrouwbaar of goed die voor zijn eigen gewin?
Bij twijfel: koop het aandeel niet!