Bij beleggen in aandelen moet je scherp op de kosten letten. Die kosten gaan af van het rendement.
Kosten aandelen
Bij aandelen betaal je kosten voor kopen en verkopen. Daarnaast betaal je bewaarloon of minimale ‘service fee’. Dit verschilt per broker.
Eenvoudigste kostenbesparing: beperk het aantal transacties. Denk drie keer na voor je een koop of verkoop doet. Lange termijn beleggen betekent goede aandelen kiezen voor de lange termijn en lang vasthouden.
Koop geen heel kleine pakketjes. Bij alle brokers is er minimum aan kosten. Balanceer voor jezelf hoe groot je te kopen aandelenpakketen zijn. Je zult merken dat bij 500 euro de kosten relatief hoog zijn en bij 2000 euro al veel minder.
Bij aandelen in beheer (je doet dus niet zelf handelen, maar een beheerder) heeft ook hoge kosten. Of de beheerder het waard is verschilt van geval tot geval.
Om het verschil te zien tussen 0,5% en 1,5% in kosten, nemen we startkapitaal van 100.000 Euro en 5% rendement per jaar.
Na 10 jaar is het verschil 14.000 Euro. Dat is de impact van kosten op het eindresultaat.
Kosten beleggingsfondsen
Instappen en uitstappen bij beleggingsfonden kost geld. Vaak 0.5%. Het lijkt dat je geen bewaarloon betaalt, wat je wel hebt met aandelen. Niks is minder waar. In de kleine lettertjes van het fonds dat ze ook een beheervergoeding hebben. Deze is vaak 1 tot zelfs 2,5% van de beheerde waarde.
Kosten private equity
Private equity (ook wel bekend als hedge funds) zijn ongelooflijk inefficiënt en duur. De fondsen krijgen naast 2% van het vermogen per jaar betaald krijgt, ongeacht zijn prestaties, en dan nog eens 20% van de winst bij verkoop van bedrijf.
Kosten opties
Kopen en verkopen van opties kost geld. Hoe meer je handelt, hoe meer verlies. Omdat opties geen geld maken is het totale rendement van opties altijd negatief door de kosten. Jouw winst is iemand anders zijn verlies, en jouw verlies iemand anders zijn winst. Net als bij het casino is de enige lachende derde de bank die de optie kosten opstrijkt.