Goud is en blijft wat het is: goud. Het kan niet bijgemaakt worden.
Dat is een van de voornaamste redenen dat goud als opslag van waarde wordt gezien, naast dat het mooi blinkt natuurlijk.
Geen tegenpartij risico
Goud heeft geen tegenpartij risico. Wat houdt dit in? Als je een stapel bankbiljetten hebt, dan heb je alleen maar een toezegging van een tegenpartij. Op het bankbiljet staat namelijk dat de ECB of een andere bank garant staat voor de waarde. Dit gaat goed totdat natuurlijk de bank omvalt of heel veel geld gaat bijdrukken. Hetzelfde geldt voor aandelen. Op een aandeel staat dat je een deel van het bedrijf bezit. Dit is geld waard. Totdat natuurlijk het bedrijf omvalt en het aandeel geen waarde meer heeft. Zo hebben de meeste financiële producten een risico dat de tegenpartij niet aan zijn verplichtingen zal voldoen, of maar deels: denk aan een staatsobligatie die opeens minder waard wordt in tijden van crisis. Opeens wil de staat 40% of meer minder teruggeven. Goud heeft dus dat tegenpartij risico niet.
Goudkoers
De goudkoers loopt in tijden van crisis altijd op. Dit komt omdat dan de vraag naar goud weer extra toeneemt. Met de corona crisis is de goudkoers een beetje opgelopen. Die was voor de corona crisis al namelijk heel hard opgelopen. De verwachting is dat de goudkoers de komende jaren blijft stijgen. Dit heeft niks te maken met de waarde van goud: die blijft hetzelfde. De reden van de oplopende koers is niet dat de waarde van goud stijgt, maar juist dat de waarde van geld daalt. Er is, en wordt, heel veel geld bijgedrukt. Dit betekent dat het geld minder waard wordt. Goud blijft constant en wordt dus relatief gezien duurder.
Zie ook deze grafiek:
Goud is hier constant op 100 gezet. De valuta’s worden steeds minder waard.
Beleggen in goud?
In goud beleg je in principe niet. Je gaat er geen winst mee maken. Ook geen verlies, want goud blijft hetzelfde. Je gaat wel kosten maken (koop en verkooppremie en opslagkosten). Als je wilt beleggen in goud, dan kun je goudmijnaandelen kopen (bijvoorbeeld Newmont Mining en Barrick Gold).
Goud als noodpotje en waarde-opslag: anti-paniek
Goud kun je wel gebruiken als ultiem noodpotje voor crisis. Je bent dan van niemand meer afhankelijk. Goud moet je daarom vooral zien als bescherming tegen paniek. Als het hele financiële systeem instort, en dat gebeurt vaker als je denkt, dan heb je met goud een kapitaal om de paniek fase door te komen. Voorbeeld was de ineenstorting van de Roebel in Rusland. Iedereen had waardeloos papiergeld over. Denk ook aan de hyperinflatie in Duitsland in 1923. Het is niet ondenkbaar dat dit ook met de Euro of dollar kan gebeuren. Ik wil niet zeggen dat dit gaat gebeuren en wanneer. Maar de kans is er. Fysiek goud is dan de verzekering hiertegen.
Met de negatieve rente en hoge inflatie (officieel 2 procent in 2020, maar in werkelijkheid veel hoger, in 2021 al 6% en 2022 nu 8%) is goud ook een goede waarde opslag voor langere termijn. Waarom langere termijn? Als je goud koopt of verkoopt betaal je een premie. Die premie is tussen 1% en 3%. Als je niet lange tijd opslaat dan zijn de kosten van de omzettingen te hoog.
Goud kun je kopen als munten en als baren. Afhankelijk van van de diverse bronnen wordt aangehouden dat je 1% tot 5% van je bezit in goud zou moeten hebben zitten om een goede risicobalans te hebben.
Hoeveel goud is er?
Er is goud genoeg, maar zoveel is het niet: al het goud in de wereld past in een kubus van 25 bij 25 bij 25 meter. En er komt niet zo veel bij per jaar. Dat is ook waarom goud waarde blijft houden: een overheid kan het niet bijdrukken.
Wie heeft het meeste goud in de wereld? Zie dit mooie filmpje:
Verdere analyses
Er zijn heel veel analyses gemaakt over wel of niet in goud te beleggen. Een heel mooie en uitgebreide (met goed voors en tegens uitleg) is deze blog.
One Reply to “Goud”