Het Dunning Kruger effect gaat over het correct inschatten van je eigen competenties. Het effect is onderzocht door David Dunning en Justin Kruger.
Het effect wat zij ontdekten is dat incompetente mensen hun eigen competenties structureel te hoog inschatten, en competente mensen hun eigen competenties juist te laag inschatten.
Je kunt je hierbij wel hilarische taferelen voorstellen dat incompetente mensen met een grote mond het voor het zeggen krijgen in plaats van dat er naar competente mensen geluisterd wordt. Je denkt dat dit niet voorkomt? Kijk dan maar naar eens wat video’s van Donald Trump…
Vertrouwen in jezelf in de loop van de tijd
Als je met iets nieuws begint, dan weet je dat je nog alles moet leren. Je vertrouwen is heel erg laag. Na wat oefening denk je al snel: dat gaat goed en makkelijk, ik weet alles al!
Op dat toppunt van een beetje kunnen, met veel vertrouwen zit het Dunning Kruger effect. Je bent eigenlijk nog maar een beginneling en incompetent. Dat ziet iedereen die meer ervaring heeft, maar je ziet het zelf niet, want je denkt dat je alles kunt.
Hopelijk ga je dan voorbij dit punt en kom je erachter dat je het toch niet kunt. Op het dieptepunt denk je, dit lukt nooit. Pas daarna wordt je steeds competenter en begint ook je vertrouwen weer te groeien.
Blijf je op het toppunt hangen…. dan zullen de mensen om je heen spreken van het Dunning Kruger effect, maar jij zult het niet snappen.
Merk op dat je dus naarmate je competenter wordt je bijna niet meer over je euforische begin heen gaat qua vertrouwen. Dat maakt je namelijk echt competent: je weet exact wat je wel en niet kan en waar eventuele risico’s liggen.
Dunning Kruger effect en managers
Je zult merken dat veel managers last hebben van het Dunning Kruger effect. Ze denken het te snappen als ze een beetje weten (en dus op de “ik weet alles” top zitten), terwijl iedereen om hen heen weet dat ze op inhoudelijk vlak nog steeds incompetent zijn. Als collega’s kun je elkaar dan op het Dunning Kruger effect wijzen. Dit kun je ook doen waar de desbetreffende manager bij zit. Hij gaat het echt niet snappen of inzien. Het is wel belangrijk de manager vriendelijk doch dringend bij te sturen. Laat hem zeker niet op basis van zijn beperkte kennis beslissingen te laten maken, zonder de expert kennis.
2 Replies to “Dunning Kruger effect”