Doen! Het klinkt zo makkelijk.
Er zijn echter een paar problemen met doen:
- Starten
- Doorgaan
- Omgaan met tegenslagen
- Doseren
Starten
Je hebt een idee, maar waar moet je beginnen?
Je hebt een idee, maar durft niet omdat je bang bent om te falen?
Je hebt een idee, maar je denkt dat je geen tijd hebt?
Maak een plan
Start met het maken van een plan. Wat wil je gaan doen? Hoe lang wil je er over doen? Wat heb je er voor nodig? Hoe kun je alles opdelen in kleine stapjes? Heb je iemand nodig om je te helpen? Wat is de investering die je moet doen?
Het maken van een plan helpt om een grote taak of doel wat verder weg ligt op te breken in kleine stukken die wat makkelijker te behappen zijn.
Voorbeeld: je wilt leren piano spelen. Wat heb je nodig: piano of keyboard. Kun je dit zelf: waarschijnlijk is het beter om ook lessen te nemen. Ga je er zijn met een paar lessen en paar oefeningen: nee, dit zal langere adem vergen.
Voorbeeld: je wilt in avonduren een HBO studie volgen in jouw vakgebied. Wat heb je nodig: tijd. Wat is de investering: schoolgeld en tijd. Kun je dit zelf: er zijn lesmethoden met en zonder leraar. Ga je dit snel doen: nee, een HBO studie zal al snel 2 jaar duren.
Moeten deze lange termijn voorbeelden je tegenhouden om te starten: nee! Door het plan te maken weet je dat het moet kunnen en weet je ook dat het lang gaat duren. Maar aan het einde gloort dan wel iets moois en unieks.
Doorgaan
Nu je gestart bent, komt de fase van het doorgaan. Zeker na het eerste enthousiasme kan het tegenvallen om door te zetten. Alles kost meer tijd en geld dan gedacht. De voortgang is langzaam of de eerste resultaten laten op zich wachten. Probeer om door te kunnen gaan kleine succesjes ter motivatie in te bouwen. Vier een mijlpaal die je hebt gehaald. Denk nogmaals aan het grotere doel op het einde.
Omgaan met tegenslagen
Dit is een van de lastigere aspecten. Je hebt tegenslag. Het lukt niet zoals je wilt of helemaal niet. Wat te doen? Stoppen, doorzetten, hulp vragen? Eigenlijk is het belangrijkste om bij een tegenslag even een rustmomentje in te bouwen. Het is even niet gelukt. Wat nu? Het is net als in een wandeltocht waarbij je een afslag hebt gemist. Beste is dan even opnieuw oriënteren, eventueel teruglopen naar bekend punt, om vandaar uit weer het juiste pad op te pikken.
Dus zit het tegen: sta even stil. Waarom lukt het niet? Is het moeilijke materie? Vergt het meer oefening dan gedacht? Kan er iemand je helpen? Wat kan ik leren van deze tegenslag?
Een tegenslag kan zo ook een prima leermoment zijn. En wat is het ergste wat je kan overkomen: een mislukking? Maar je hebt het dan in ieder geval geprobeerd.
“Mislukken is zoveel leuker dan nooit proberen”
En ook uit mislukkingen komen weer leermomenten waarbij je weer kunt groeien.
Doseren
Doseren wil zeggen je energie gelijk matig verdelen. Als je een goed idee hebt, dan heb je in het begin veel energie en enthousiasme. Ook bij een tegenslag kun je denken: kom ik ga er extra hard tegenaan. Op die momenten moet je even goed nadenken of je al je energie wel goed aan het doseren bent. Je kunt niet als een superman of supervrouw altijd maar door blijven gaan. Doseren wil dus ook zeggen: rust en pauze momenten inlassen.
Experimenteren
Ga experimenteren en doen. Lees meer over experimenteren in het boek ’21 dagen niet klagen‘. En over falen, wat bij experimenteren hoort. En wat helemaal niet erg is. Lees hierover in het boek ‘De kusnt van het falen’.