Virtuele teams en op afstand werken

Door Corona en Globalisering werken steeds meer mensen in een team thuis en/of op afstand. Voor Corona waren er af en toe mensen die thuis werkten voor een dag per week. Tegenwoordig is het op vrijdag heel rustig op kantoor. Ook op andere doordeweekse dagen zullen er een aantal team leden wellicht thuis werken.

Is dat een probleem? Nee, zolang je maar goede werkafspraken hebt en je bewust bent van de mogelijkheden en onmogelijkheden.

Mythe 1: een virtueel team is niet zo effectief

Ook een virtueel team kan heel effectief zijn met de goede tools (goede verbindingen, camera, microfoon). Bezuinig niet op de tools.

Wat is niet effectief in een virtueel team: brainstorming (doe dit liever wel in een ruimte gezamenlijk).

Mythe 2: een samenzittend team heeft de voorkeur

Een virtueel team kan net zo goed samen werken als een samenzittend team. Let wel op: cultuurverschillen en meningsverschillen kun je beter een-op-een bespreken, en gaan samen zitten met iemand. Bij de start van een team is het ook beter om samen te zitten zodat iedereen elkaar leert kennen (krachten en zwaktes). Hoe meer een team is ingewerkt, hoe makkelijker het is om op afstand te werken.

Mythe 3: vertrouwen bouwen kan niet in een virtueel team

Ook in een virtueel team kunnen mensen een vertrouwensband opbouwen. Deze ontwikkelt zich mogelijk wel anders dan bij een team wat bij elkaar zit. Je zult meer een op een gesprekken moeten voeren met een team op afstand, ook over de persoon zelf en persoonlijke situatie. Op afstand is het zich houden aan afspraken net zo, of nog belangrijker. Het niet leveren en niet houden aan afspraken is op afstand dodelijk voor vertrouwen.

Mythe 4: ik kan mensen niet aanspreken op hun verantwoordelijkheid

Je kunt wel degelijk mensen in een virtueel team aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Het is vergelijkbaar met samen op kantoor werken. Het start met het goed definiƫren en afspreken van die verantwoordelijkheid. Dat is bij op afstand werken nog belangrijker. Verder is het aanspreken op de zaak, met respect voor de persoon, ook op afstand mogelijk. Bij persoonlijke problemen: doe dit wel op kantoor indien het kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *