Je geldmachine doet het werk. Jij zorgt voor de machine door meer te investeren. Hier wil je niet te veel tijd mee bezig zijn.
Wel is het verstandig om ieder jaar goed te kijken hoe je er voor staat: je eigen jaarlijkse investeringsdag.
Deze dag kun je alleen doen, of samen met je partner. Als je kinderen hebt die oud genoeg zijn en geïnteresseerd zijn: laat ze vooral meedoen!
Vaste uitgaven beoordelen
Het is verstandig ieder jaar de vaste uitgaven te beoordelen:
- Is het slim om van energieleverancier te wisselen?
- Andere zorgverzekeraar?
- Andere verzekeringen?
- Ander telefoon of internet abonnement?
- Enz.
Bekijk dit een keer per jaar, maak een keuze, voor het uit. En voor de rest van het jaar niet meer naar omkijken.
Toekomstige grote uitgaven plannen
Het kan zijn dat je het komende jaar grotere uitgaven moet doen of wilt doen.
Denk bijvoorbeeld aan:
- Een ander huis kopen
- Je huis verbouwen
- Groot onderhoud (dak, schilderwerk, ketel vervangen, etc)
- Een andere auto kopen
- Bruiloft of ander groot feest
- Een een-keer-in-je-leven unieke grote lange vakantie heel ver weg
- Enz.
Kijk of je deze uitgaven volgend jaar wilt doen of de jaren erna. Je kan een speciaal spaarpotje maken voor bepaalde doelen.
De balans opmaken
Je maakt de balans op:
- Hoe groot is je geldmachine?
- Hoeveel levert die nu daadwerkelijk per maand op?
- Gaat de geldmachine aan je doelen voldoen?
- Hoe groot is je noodpot: moet die vergroot worden?
- Wil ik nog een extra crisispotje in de vorm van goud hebben?
- Hoe veel inkomsten en uitgaven heb je?
- Wat is het verschil tussen inkomsten en uitgaven, en kan je nu je automatische maandbedrag vergroten?
- Is mijn geldmachine nu groter dan 50.000 Euro en kan ik gaan kijken naar andere investeringen?
Plan voor het komende jaar
Als je geen grote uitgaven gepland hebt, dan kun je vanuit je balans berekening bepalen wat je nieuwe automatisch beleggingsbedrag per maand moet zijn voor het komende jaar. Pas het bedrag aan. En ga weer lekker een jaar verder.
Bij grote geplande uitgaven moet je proberen om de geldmachine die je al hebt in stand te houden. Soms zal dat lukken en soms niet. We hebben gezien dat de geldmachine meer oplevert als die langer draait. Dus om de geldmachine te verkleinen vraagt om een goede reden. Die goede reden bepaal je zelf.
De beste reden om de geldmachine af te bouwen is om van een huurhuis naar koophuis gaan en bedrag van de geldmachine gebruiken om te investeren in een koophuis. Dit is namelijk fiscaal aantrekkelijk, je bouwt vermogen op en spaart huur uit. Als je een koophuis hebt gekocht, dan kun je daarna weer opnieuw beginnen met het opbouwen van de geldmachine.
Bij alle andere uitgaven kun je je afvragen of je niet langer door kunt sparen voor de uitgave die je wilt doen, in plaats van de geldmachine af te breken. Dus moet je zo nodig een nieuwe auto? Kun je die eens-in-je-leven-reis ook een jaar later maken? Moet ik perse naar een groter huis?
Meer dan 50.000 Euro?
Als je geldmachine groter dan 50.000 Euro is geworden, dan kun je overwegen om in plaats van beleggen te kijken naar het kopen van een tweede huis of appartement voor de verhuur.
Je verkoopt dan je beleggingen en je investeert die in een ontroerend goed investering in de vorm van een huis of appartement voor verhuur. Let wel op hierbij dat nu het risico begint toe te nemen. Je moet hier weten wat je aan het doen bent. De koers van beleggingen kan schommelen, maar je kan wel bijna altijd dagelijks verkopen. Een beleggingspand verkopen kost maanden en als je pech hebt jaren.
Waarom dit dan toch te overwegen ieder jaar? Omdat verhuur op langere termijn lucratiever kan zijn dan beleggen op de beurs. Het zorgt voor een constantere stroom van huurinkomsten. Ook als de economie wat slechter gaat: dan zul je soms wel je huurprijs moeten verlagen, maar het blijft opleveren. In betere tijden verhoog je de huurprijs weer.
One Reply to “Uitvoering: je eigen jaarlijkse investeringsdag”