Door goed te onderhandelen kun je slimmer inkopen. Je krijgt dan hetzelfde voor minder geld, of meer voor hetzelfde geld.
Wanneer te onderhandelen?
Er is vaak wat te onderhandelen. En vaak is er niets te onderhandelen.
Wanneer niet te onderhandelen?
Voor standaard producten met kleine aantallen is bijna niet te onderhandelen. Probeer maar eens bij de kassa van de supermarkt te onderhandelen. Je krijgt geen cent korting. Koop je duizenden standaard producten, dan is het weer een ander verhaal.
Producten met een lage marge zijn ook niet onderhandelbaar. Vroeger kun je op witgoed en televisies onderhandelen. Daar zat grote winstmarge op. Nu zijn die marges flinterdun geworden en krijg je geen korting meer. Hooguit misschien nog gratis installatie.
Een populair product of dienst met meer vraag dan aanbod is ook moeilijk tot niet onderhandelbaar. De verkoper zal je poging tot onderhandeling afdoen met de opmerking ‘graag of niet voor deze prijs, er zijn meerdere gegadigden’.
Wanneer wel te onderhandelen?
Onderhandelen is mogelijk bij grote bedragen. Als je een nieuwe auto koopt, dan kun je gaan onderhandelen. Als je een container vol koopt van een product, dan kun je gaan onderhandelen. Maar ook bijvoorbeeld bij een duurdere fiets kun je het hebben over korting op de aanschaf. Of je krijgt extra accessoires er gratis bij.
Waarover te onderhandelen?
Bij onderhandelen hoef je je niet te beperken tot de prijs. Je kunt ook denken aan extra gratis opties. Of extra gratis servicebeurten. Gebruik hierbij je creativiteit. Maak bij het onderhandelen een pakketje. Als je bijvoorbeeld een nieuwe inrichting zoekt voor je huis, en je hebt een tafel en stoelen op het oog, en je twijfelt nog over het dressoir, dan kun je een voorstel maken richting de verkoper in de trant van: “We willen graag de tafel en stoelen, en twijfelen nog over het dressoir. Als jullie leveren, dan hoef je voor al die spullen maar een keer langs te komen, dat is voor jullie ook handig. Kunnen we iets doen met de prijs van het geheel?”.
Durven te onderhandelen
Onderhandelen moet je wel durven. En soms heb je wat rondjes nodig. Denk maar aan het ouderwetse handjeklap op de veemarkt. Daar gebeurde bod na bod. En na ieder bod een klap op de hand. Na een paar rondjes was men er uit. Of niet. Dus durf te onderhandelen. Neem de tijd om tot een goed totaal bod en prijs te komen.
Durf nee te zeggen
Kom je er met een verkoper niet uit: durf nee te zeggen. Blijf vriendelijk naar de verkoper: “Dank voor het aanbod. Het is een mooi product wat jullie verkopen. Helaas voldoet de prijs niet. Ik ga niet over tot aanschaf.”. Het kan zijn dat men alsnog een beter bod doet. Of niet. En dan moet je ook accepteren dat je niks koopt.
One Reply to “Slimmer inkopen: onderhandelen”