Het resultaatvooroordeel is een van de 12 vooroordelen.
Bij dit vooroordeel baseer je de kwaliteit van je beslissing op basis van het resultaat in plaats van beoordeling op criteria vooraf. Dus de evaluatie is niet vooraf, maar achteraf, met alle informatie achteraf. Of soms was je beslissing gewoon geluk.
Stel je voor iemand koopt voor 1000 Euro aandelen en na 1 jaar staan de aandelen op 2000 Euro. Dat was dus een goede beslissing (achteraf gezien). Of misschien was het gewoon geluk. Als je het beslisproces achterwege laat en zegt dat iemand een goede keuze heeft gemaakt en je doet deze keuze toeschrijven aan het resultaat, dan ben je dus ten prooi gevallen aan het vooroordeel. Het kan ook gewoon geluk zijn geweest. Want het had net zo goed 500 euro na 1 jaar kunnen zijn.
Wat te doen tegen dit vooroordeel? Schrijf vooraf je besliscriteria op. Het kan dan nog steeds een goede beslissing zijn (of door pech een verkeerde). Maar dan is het op basis van de criteria een goed besluit (en dus herhaalbaar in de toekomst).
Veel aandelenbeleggers vallen ten prooi aan dit vooroordeel. Want dat ze winst maken komt toch door hun goede selectie en toch nergens anders door….? Geluk, economische wind wee…