Waterstof is een medium om energie op te slaan. Dat is de reden waarom het in de energietransitie discussies zo vaak naar voren komt.
Waterstof als opslagmedium
Je kunt wel heel veel windmolens hebben en zonne-energie. Als je op dat moment geen stroomafnemers hebt, dan is de energie weg.
Wat je met waterstof wilt bereiken is dat je energie overschot op zulke moment gebruikt om water in waterstof en zuurstof te splitsen en de waterstof (veilig) op te slaan. In de winter en op momenten waar veel stroom nodig is verbrand je de waterstof om stroom op te wekken.
Ook het nieuwe plan van Nederland om met veel extra windmolens op zee is het ook de bedoeling dat daarachter op termijn waterstof omvorming komt om de energie op te slaan.
Waterstof als auto brandstof
Waterstof bestaat ook als auto brandstof. Door de snelle ontwikkelingen in batterijen is het mogelijk dat waterstof als auto brandstof het niet gaat halen. Het is net als met een gastank dat de meeste mensen zich met een waterstoftank niet altijd comfortabel voelen. Ook plekken om waterstof te tanken zijn er nauwelijks. Je kunt er vanuit gaan dat benzine vervangen gaat worden door batterijen en niet door waterstof.
Investeringen in waterstof
Er zijn bedrijven die zich specialiseren in waterstof. Daarnaast zijn de grote gasproducenten zich ook aan het richten op waterstof oplossingen specifiek.
Bekendere bedrijven zijn: Plug Power, Bloom energy, Linde gas/Praxair, Air Liquide en nog vele meer.
Grote installaties zijn nodig voor omvorming op industriƫle schaal. Opslag op grote schaal moet veilig gebeuren. Dit vereist veel kennis en ervaring.
Meer achtergrond
Meer achtergrond kun je lezen in dit achtergrondartikel.