Geestelijk rijk: wat wil je?

wat wil je

Je kent nu jezelf (voor zo ver dat ooit gaat…), je accepteert jezelf. En nu? Waar wil je naar toe?

Moet je ergens naar toe? Nee, dat hoeft niet. Als je tevreden bent met jezelf waar je nu staat en bent: prima, houden zo! Tel je zegeningen en bescherm ze.

Pluspunten verbeteren

Je wilt beter worden waar je al goed in bent. Dit is een heel goede manier om aan jezelf te werken. Het ergens goed in zijn kost je weinig energie en resultaat bereiken met pluspunt verbeteren levert je ook energie op. Wat je ook wilt: kijk eerst naar welk pluspunt je wilt verbeteren aan jezelf.

Minpunten verbeteren

Dit is waar iedereen meteen aan denkt met wat je wilt. Toch is het niet waar. Een minpunt verbeteren kost heel erg veel energie: je bent er namelijk niet goed in. Of je hebt er geen lol in. Waarom zou je energie steken in iets waar je niet goed in bent? Beter energie steken in verbeteren waar je wel goed in bent.

Als je ergens niet goed in bent (je kent jezelf….), dan is het slimste om eerst te kijken of je iemand kunt vinden om mee samen te werken die daar wel goed in is. Mooi voorbeeld zijn de broers Philips. Gerard Philips was de techneut om zaken te doen, maar onderhandelen en verkopen kon die niet. Maar zijn broer Anton was daar wel een ster in. Stel je voor dat Gerard had geprobeerd te gaan verkopen en Anton gepoogd had een gloeilamp te verbeteren: dat was een ramp geworden. Philips werd een succes doordat de broers deden waar ze goed in waren en elkaars minpunten aanvulden.

De enige reden om aan een minpunt te werken is als je merkt (je kent jezelf…) dat het je blokkeert om verder te kunnen gaan. Slimmer is om met iemand samen te werken die goed is in juist jouw minpunt.

Verbreding

Naast verbeteren van punten waar je goed in bent, kun je ook kiezen om jezelf te willen verbreden. Dit wil zeggen, je wilt iets doen of leren wat je nog niet eerder gedaan hebt. Dit is heel goed. Dit verbreden zal bijna altijd goed uitpakken: je leert iets leuks en nieuws bij, of je hebt geleerd dat wat je wilde verbreden totaal niet bij je past (zodat je jezelf weer beter leert kennen). Ook een mislukking is hier dus een succes.

Je eigen capaciteiten

Ben wel realistisch in wat je wilt. Je zult niet overal de capaciteit voor hebben om iets te gaan doen. Je wilt misschien wel, maar als je jezelf goed kent, dan weet je eigenlijk stiekem waar je capaciteit voor hebt en waar niet voor. Ga niet iets willen wat je totaal niet gaat lukken. Dat is frustrerend. Kies iets wat je wilt, wat je ook aan kunt. Je mag natuurlijk wel een uitdaging voor jezelf maken en kan iets nieuws veel oefening en energie vragen. Dus je eigen capaciteit oprekken kan zeker.

Opofferingen

Ook kunnen er praktische beslommeringen zijn, zoals gebrek aan tijd en geld om iets te gaan doen. Maar als je iets wilt bereiken, dan is er een weg. Helaas zijn er dan opofferingen voor nodig. Wil je iets leren met een dure cursus die veel tijd kost: misschien een jaar niet op vakantie om het te betalen, en minder tijd met je vrienden doorbrengen omdat je moet studeren? Wat je ook wilt: voordat je begint, bedenk welke opofferingen er voor nodig zijn, en of je dat bereid bent te doen.

Als je het niet bereid bent om te doen: dat is niet erg. Ken jezelf erin dat je dat niet wilt doen. Accepteer dan ook de situatie. Je hebt een keuze gemaakt en dat is goed. De consequentie van de keuze moet je dan wel aanvaarden.

Waarom?

Ook kan het handig zijn om de waarom vraag te stellen? Wat wil je en waarom? Door het stellen van waarom vragen kun je ook wat je wilt scherper krijgen. Lees meer bijvoorbeeld in het boek Vind je waarom.

 

One Reply to “Geestelijk rijk: wat wil je?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *