Besparen op vaste lasten: zonnepanelen

Door te investeren in zonnepanelen kun je besparen op je vaste lasten.

Waar moet je op letten?

Er zijn vele aanbieders van zonnepanelen. Dit zijn een aantal punten waar je op moet letten.

Kopen of huren?

Kopen is altijd beter. Al het gedoe met huren en administratie betaal je uiteindelijk zelf. Heb je te weinig geld voor aanschaf van zonnepanelen? Spaar maar beter door!

Aantal zonnepanelen?

Afhankelijk van hoeveel plek je hebt is het verstandigste om niet boven je jaarverbruik uit te komen. De achtergrond is dat je met zonnepanelen je ook de retourtellers in je meterkast gebruikt. De energiemaatschappij meet dus hoeveel stroom je afneemt, en hoeveel stroom je terug levert. Op dit moment is er nog een salderingsregeling. Dat wil zeggen dat je evenveel terug krijg voor stroom die je levert als stroom die je afneemt. Maar die regeling staat al hele tijd ter discussie. Dus heel veel extra terug leveren op het net door veel grotere capaciteit zonnepanelen te hebben is dan wel goed voor het milieu. Maar kan nog tegenvallen voor je portemonnee op het moment dat je voor extra terug leveren veel minder terug krijgt. Lees meer hierover op bijvoorbeeld de site van Essent of Independer. Ietjes meer dan je verbruikt is wel goed. Je neemt namelijk een deel stroom af van de zonnepanelen voor direct gebruik, pas het overschot ga je terug leveren. Ook worden de zonnepanelen in de loop der tijd minder efficiënt.

Serieel of parallel?

Of je de zonnepanelen serieel of parallel schakelt hangt af van je situatie. Als je schaduw hebt op delen van de plek waar de zonnepanelen staan, dan heb je geen keus en moet je parallel schakelen. Dit is duurder, maar gaat wel langer mee. Dat kan ook afweging zijn om ook met goede plek voor parallel te gaan. Dit is duurder, maar gaat langer mee en opbrengst is hoger omdat verminderde opbrengst op een paneel niet de rest beïnvloed.

Opbrengst offerte versus realiteit?

De opbrengsten in een offerte zijn vaak wat gunstiger dan in de realiteit. Het is ook lastig te meten. Je kunt dit namelijk niet doen aan de hand van je meterstanden. Dit komt omdat je alleen terug levert wat je over hebt. Als je op een zonnige dag de wasmachine aan hebt, dan gaat het stroomverbruik van de wasmachine niet naar de terug levering. Dit is uiteraard voordelig, maar telt niet mee met de opbrengst die je afleest van de terug levering. Ook gaat men in de offerte vaak uit van het eerste jaar wanneer de panelen het meest efficiënt zijn. In de meeste gevallen is een terugverdientijd van 6 of 7 jaar normaal.

Aanbieders en offertes

Er zijn zeer vele grote en kleine aanbieders. Vraag minimaal 2 offertes op. Doe ook een offerte bij een groot bedrijf en een klein bedrijf. Het kan zijn dat het grote bedrijf met een betere prijs komt, maar dat een klein bedrijf eerst langs komt en veel beter jouw situatie inschat en met een betere totaaloplossing komt.

Subsidie en BTW?

Sommige gemeentes bieden nog subsidie op aanleg van zonnepanelen. Als particulier kun je nog wel BTW terugvragen. Dat werkt anders als je een eigen zaak of ZZP er bent. Lees dan meer op de site van de belastingdienst. Het terugvragen van BTW kun je zelf doen. Vaak zie je bij een offerte dat je dat ook bij een bureau kunt uitbesteden tegen een vergoeding. Ben je heel erg goed fiscaal onderlegd en heb je minimaal 2 uur tijd, dan kun je het zelf doen (je wordt tijdelijk ondernemer voor de BTW, je doet een keer aangifte met daarna de optie om nooit meer aangifte te doen). Als je niet onderlegd bent of het kost je te veel tijd, dan is uitbesteden aan een bureau prima.

Eenmalig investeren?

Zonnepanelen vereisen een eenmalige investering om aan te schaffen en aan te sluiten. Overige kosten kunnen komen door een kapot paneel (kwaliteit, of kapot door iets anders). De omvormer voor serieel geschakelde panelen gaat zo’n 10 jaar mee en moet dan vervangen worden. Een parallelle omvormer en de panelen zelf zouden zo’n 20 jaar mee moeten gaan.

Isolatie

Als je toch een grote verbouwing van het dak moet doen, wacht dan met het plaatsen van zonnepanelen. En doe meteen een investering in dakisolatie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *