Absoluut inkomen versus relatief inkomen

Absoluut: wat je totaal verdient

Relatief: wat je per uur verdient

Waarom is dit nu zo belangrijk?

De meeste mensen focussen op het bruto salaris. De gedachte is: als ik maar 70.000 euro per jaar verdien, dan ben ik blij en rijk. Echter om dat bedrag te halen moet je heel hard werken en door de toegenomen belasting neemt het bedrag wat je verdient per uur steeds meer af. Dus je wordt niet per se rijker door hoger totaal salaris. Je kan misschien beter een lager salaris hebben dat je bereikt met veel minder uren: dan ben je veel effectiever. De overige tijd ga je dan leuke dingen doen, in plaats van werken voor geld.

Voorbeeld berekening

Voorbeeld: 100.000 Euro bruto, 50 uur werken per week, 45 weken lang: 2250 uur. Netto 59.341 euro. Per uur dus 26,30 Euro.

Voorbeeld: 25.000 Euro bruto, 20 uur werken per week, 25 weken lang: 500 uur. Netto 22.269 euro. Per uur dus 44,50 Euro.

Wat je zie in het voorbeeld is dat je nettoloon per uur 40% hoger is met minder werken, dus heel effectief is. Als je je levensstijl aanpast om met 25.000 Euro per jaar rond te komen (door bijvoorbeeld daarnaast geld te ontvangen uit investeringen, zie blog over geldmachine), dan kun je dus met 20 uur werken per week toekomen. Waarom zou je dat niet doen? De rest van de tijd geniet je dan van het leven.

Tussenstap voor FIRE

Dit is ook de gedachte achter FIRE (financially independent, retire early): het gaat dan niet om het hebben van een hoog inkomen, maar om genoeg inkomen uit investeringen te hebben zodat je fijn kunt leven, wat dus ook kan betekenen dat je dit doet door minder behoefte aan luxe en spullen te hebben. Bij FIRE doe je in principe niet meer werken. Al je uitgaven worden betaald van opbrengsten uit je investeringen. Als tussenstap naar FIRE kun je dus ook kijken naar de effectiviteit van je werk. Als je dit doorrekent, dan kom je er misschien achter dat je met veel minder tijd (bijv. 20 uur werken in plaats van 50 uur) je veel effectiever bent. Dan moet je die stap nemen om minder werk aan te nemen; je pakt alleen de leuke klussen. Dan heb je meteen 2 vliegen in 1 klap: je doet de leukere zaken en je uurloon is effectiever. Zie hiervoor ook het boek De omgekeerde werkweek (2 dagen werken, 5 dagen weekend). De ultieme variant hiervan wordt beschreven in het boek Een werkweek van 4 uur.

Zelf berekenen

Bereken je eigen bruto naar netto met de calculator op deze site. Zie ook de blog bereken je uurloon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *