Hoe bouw je nu een geldmachine?
Er zijn diverse manieren om een geldmachine te bouwen. De meeste bekende manieren zijn:
- Sparen
- Beleggen
- Huis verhuren
Er zijn nog meer manieren, maar voor de basis gaan we deze drie uitwerken. Voor je eigen geldmachine hoef je niet alles te doen: je doet waar je goed in bent, en waar je je prettig bij voelt. Als je meer ervaring krijgt, dan ga je meer kunnen. Je kunt dan ook beter de risico’s inschatten en je weet hoeveel tijd zaken vergen.
Geldmachine: sparen
Sparen is een makkelijke manier om een geldmachine te bouwen. Van je spaargeld krijg je ieder jaar rente.
- Tijdsbesteding: sparen kost nauwelijks tijd.
- Instappen: kan vanaf een laag bedrag.
- Risico: tot 100.000 euro heb je nauwelijks risico.
- Opbrengsten: met de lage rente van nu zijn er nauwelijks opbrengsten.
- Eruit stappen: kan ieder moment.
Geldmachine: beleggen
Beleggen is een goede manier om een geldmachine te bouwen. Van je beleggingen ontvang je dividend. De belegging kan meer of minder waard worden.
- Tijdsbesteding: beleggen kost in het begin tijd om te leren en onderzoeken. Daarna moet je oppassen om niet te veel tijd te besteden. Met meer tijd besteden wordt je niet altijd een betere belegger.
- Instappen: kan vanaf een laag bedrag.
- Risico: bij een slechte belegging kun je al je geld kwijtraken. Er zijn zelfs beleggingen die meer kunnen kosten dan wat je belegd hebt; doe dit niet! Koersen stijgen en dalen. Je moet sterk genoeg in je schoenen staan om in een slecht jaar 30 tot 50% van je waarde te zien verdampen.
- Opbrengsten: dividend wisselt per belegging en per jaar, maar is zeker hoger dan spaargeld.
- Er uit stappen: kan ieder moment. Let wel op dat als jij eruit wilt omdat het crisis is, dat de koersen van aandelen ook heel laag zijn.
Voor de geldmachine moet je niet uitgaan van het meer waard worden van je beleggingen, maar uitgaan van het dividend!
Goede beleggingen om mee te starten: indexfondsen en andere laag risico fondsen. Bij meer ervaring kun je zelf besluiten welk aandeel je wilt kopen. Pas op met afgeleide producten zoals opties en futures.
Geldmachine: huis verhuren
Een extra huis of appartement kopen voor de verhuur is ook een goede manier om een geldmachine te bouwen. Iedere maand ontvang je huur van je huurder.
- Tijdsbesteding: een huis opknappen en inrichten voor verhuur kost tijd. Daarna moet je nog steeds al het onderhoud doen wat aan de verhuurder toekomt. Dit kun je zelf doen, of laten doen (wat weer geld kost).
- Instappen: je moet een flink bedrag meenemen. Zelfs als je een extra huis of appartement koopt met een deel geleend geld, zal je toch minimaal een derde zelf moeten kunnen betalen.
- Risico: bij een slechte huurder kan je huis of appartement dat je verhuurd flink beschadigen. Ook kan een slechte huurder niet betalen: dat is een heel vervelende situatie. Als je geen huurder vindt, dan heb je wel kosten, maar geen opbrengsten. Je moet sterk genoeg in je schoenen staan om hier mee om te kunnen gaan.
- Opbrengsten: huurinkomsten per maand, die je ieder jaar weer kunt verhogen. Opbrengsten bij goed beheer zeker meer dan spaargeld.
- Er uit stappen: je kunt je woning of appartement die je verhuurt verkopen. Maar dit kost tijd. Als de huurder er niet uit wil, dan moet je in verhuurde staat verkopen en krijg je een veel lagere verkoopprijs (denk aan 20% minder!). Ook al is de woning leeg, dan zijn er aan verkopen kosten en tijd verbonden.
Voor de geldmachine moet je niet uitgaan van het meer waard worden van je huis of appartement, maar uitgaan van de huuropbrengst van 10 maanden! Waarom 10 maanden: in slechtere tijden kun je minder makkelijk huurder vinden of moet je de huur verlagen. Ook tussen 2 huurders in kan leegstand zijn.
Groei van de geldmachine
De geldmachine moet groeien. Hoe groter de geldmachine hoe meer geld die per maand oplevert. Dan houd je meer per maand over, en kun je ook weer meer investeren in de al maar groeiende geld machine.
2 Replies to “Financieel rijk: de geldmachine bouwen”