Er zijn grofweg drie manieren om een besluit te nemen:
- Je neemt snel en zonder veel nadenken een besluit
- Je slaapt er een nachtje over en neemt op basis van de gegevens en je gevoel een besluit (onbewust)
- Je maakt een hele studie een neemt bewust een besluit
Het zal verbazingwekkend zijn, maar de 2e methode is vaak verassend goed. Door het nachtje slapen gaat je onbewuste brein in de nacht verder met de verwerking van jouw beslissingsvraagstuk. In de ochtend als je wakker wordt, dan komt het antwoord van wat je moet doen vaak ‘aanwaaien’. Het onbewuste brein heeft, vaak op basis van ervaring, meer elementen meegenomen dan je zou vermoeden, en ook de hersenen in je buik (buikgevoel) doen mee. Het onbewuste besluit heeft als voordeel ten opzichte van het bewuste besluit dat je de situatie niet gaat overanalyseren, of naar een bepaald besluit gaat toe redeneren. Van zo’n geredeneerd besluit krijg je later vaak spijt. Je bent dan blind voor de nadelen ten opzichte van de voordelen, of andersom.
Een onbewust besluit zal meer in lijn liggen met hoe je diepere bewustzijn in het besluit staat en minder vaak tot spijt gevoelens leiden.
Ijsberg
Je brein is net een ijsberg. Het bovenste wat je ziet is het bewuste. Maar het merendeel zit onder water en is onbewust. Met een nachtje slapen zet je het onbewuste voor je aan het werk.
Lees meer in het boek “Het slimme onbewuste”.