Ikigai is een Japans zingevings concept en een geheim voor geluk in je dagelijkse beroep en werk.
Ikigai overzicht
Het hele Ikigai overzicht past in een groot schema:
Er zitten 4 hoofdelementen in:
- Doe iets waarvan je houdt; als je iets doet waar je niet van houdt, dan ga je het nooit lang volhouden, of met tegenzin. Daar kun je niet gelukkig van worden. Je kunt wel gelukkig worden van iets waar je van houdt.
- Doe iets waar je goed in bent; als je iets doet waar je niet goed in bent, dan kost alles veel energie, en dat houdt je niet lang vol. Iets doen waar je niet goed in bent is ook frustrerend. Daar kun je niet gelukkig van worden. Je kunt wel gelukkig worden van iets waar je wel goed in bent.
- Doe iets waar je voor betaald kunt worden; als je voor je werk niet of slecht betaald wordt, dan gaat het snel ophouden. Er moet wel brood op de plank komen en betaald worden is ook een vorm van waardering.
- Doe iets wat de wereld nodig heeft. Als je werk doet waar je wel voor betaalt krijgt, maar het is nutteloos voor de wereld, dan wordt je daar niet gelukkig van. Dit zijn de zogenaamde bullshit jobs. Je wordt gelukkig als je iets doet waar de wereld van beter wordt.
De overlappen:
- Passie: dit is waar je van houdt en goed in bent.
- Missie: waar je van houdt en wat de wereld nodig heeft.
- Beroep: waar je goed in bent en voor betaalt krijgt.
- Roeping: wat de wereld nodig heeft en waar je betaalt voor krijgt.
De gaten: als je een van de vier elementen mist, dan heb je nog steeds een gat:
- Missend wat de wereld nodig heeft: gevoel van nutteloosheid
- Missend waar je van houdt: gevoel van leegheid
- Missend betaald worden: geen financiële rijkdom of zelfs armoede
- Missend waar je goed in bent: gevoel van onzekerheid
Op zoek naar je Ikigai
Als je alle elementen in balans hebt en ze kloppen, dan heb je je Ikigai gevonden. Je hebt dan een werk/beroep waarbij je iets toevoegt voor de maatschappij, je betaald krijgt, je goed in bent, en waar je van houdt.
Het kan wel enige tijd duren om Ikigai te vinden. Dit is helemaal niet erg. Gebruik de Ikigai methode om te kijken wat je wel bevalt. Als er 2 overlappen zijn, dan heb je je passie, missie, beroep of roeping gevonden. En gebruik de gaten analyse om te kijken wat mist.
Soms is een radicale overstap nodig. Dit als je vast zit in een richting, die na analyse, kansloos blijkt. Bijvoorbeeld als je iets wilt doen, maar het lukt echt niet, vanwege gebrek aan talent. Hoe vervelend ook: ga op zoek naar iets wat je wel kunt. Of je werkt in een sector waarbij je het nut niet inziet. Stap over! Of je bent iets begonnen wat heel leuk is en iedereen vindt het mooi, maar je wordt er niet voor betaald. Is mooie hobby, maar lastig als beroep.
Die radicale overstap hoeft niet van de ene op de andere dag uitgevoerd te worden. Het besluit dat je wilt overstappen kan betekenen dat je eerst cursussen moet volgen of kennis op doen. Of ergens andere solliciteren. Neem hiervoor rustig de tijd.
Het radicale zit er in dat je de knoop doorhakt om iets anders te doen. Dat is vaak een lastige moeilijke knoop die veel moed vergt om door te hakken.
Ikigai boek
Meer achtergrond staat in het Ikigai boek.
One Reply to “Ikigai: Japans zingevings concept”