Aandelen analyse: SAP

SAP

Checklistpunten

Snap je het bedrijf?

SAP maakt bedrijfssoftware. Deze worden verkocht en men krijgt inkomsten door jaarlijks onderhoud daarvan. Tweede verdienmodel is dat men software in de eigen cloud aanbiedt. Dit een abonnementsvorm van betalen.

Is er vraag naar producten en diensten in het verleden en in de toekomst?

Er blijft vraag naar bedrijfssoftware. Het aantal geïnstalleerde software pakketten van SAP is erg groot. Vervanging daarvan is een taai en lastig proces. Dit levert constante stroom aan jaarlijks inkomsten op voor jaarlijks onderhoud. Verdienmodel in de cloud is nog beter. Daar kan men tegen lagere kosten de software aanbieden. SAP heeft een groot platform voor bedrijven om berichten uit te wisselen (orders, leveringen, facturen, enz): Ariba. Hier gaan voor vele miljarden aan transacties overheen.

Is het product of dienst makkelijk te vervangen door iets anders?

Nee. Een eenmaal goed ingeregeld, is bedrijfssoftware niet makkelijk te vervangen. Voor de nieuwe cloud diensten zijn uiteraard wel concurrenten. Daar is de concurrentie hevig.

Heeft het product of dienst een slotgracht?

Ja. Een eenmaal goed ingeregeld, is bedrijfssoftware niet makkelijk te vervangen. De cloud diensten zijn in theorie makkelijker te vervangen, maar ook daar geldt: als het eenmaal loopt, dan is overgang naar een ander platform vaak veel ellende en vaak niet de moeite waard. Ook jij kunt makkelijk van G-mail naar Outlook-mail schakelen. Is gratis qua kosten. Maar niet qua tijd. Dat is met bedrijfssoftware in de cloud ook. De tijdsinspanning om te wisselen weegt vaak niet op tegen de kosten.

Zijn de financiën van het bedrijf gezond?

Sterk. 43 % gefinancierd, kaspositie is 10% van de schulden (normaal). Cashflow is sterk. Dividend van SAP in 2019 was 1,58 Euro, wat 56% is van de winst per aandeel.

De bedrijfsleiding

Topman Christian Klein is onlangs benoemd. Er was eerst een co-ceo dame, maar daar heeft men snel een eind aan gemaakt. Een leider is over. In de achtergrond is oud-oprichter en grootaandeelhouder Hasso Platner met zijn 76 jaar nog steeds dominant aanwezig. Die snapt waar het echt om gaat en trekt zich niet zo heel veel van de dagkoersen aan. Sterker nog, na koersval op 26 oktober 2020 van meer dan 20%, kocht Hasso de dag erop voor 250 miljoen euro aan aandelen SAP. De nieuwe topman is ook meer bezig met inhoudelijk verbetering aan het product. De vorige CEO was meer bezig met verkopen. Dit effect zal leiden tot korte termijn slechtere verkoop, maar op midden en langere termijn betere producten en meer verkoop en winst.

Specifieke risico’s

Lange termijn: kan SAP meekomen met cloud zaken?

Middellange termijn: SAP heeft vast prijzen. Men is wel bezig om deze te verhogen in verband met inflatie, maar gaat dat voldoende lukken?

Winst en verwachting

Winst per aandeel de afgelopen 5 jaar:

2015201620172018201920202021
2.563.043.353.422.784.354.46

Samen 24,43 euro en langere termijn stijgende lijn.

Wat is de verwachting voor de komende jaren (dit is een schatting!):

20222023202420252026
567810

Samen 36 euro en groeiverwachtingen. Neem je de huidige koers van SAP van rond de 96 Euro, dan betaal je per aandeel 2,6 keer dit bedrag.

Samenvatting

Vraag is hoe SAP met de inflatie omgaat.

Planning voor een nieuwe beoordeling: oktober 2023. De vraag is dan of SAP voldoende op de cloud computing trend inhaakt voor de lange termijn en de stijgende kosten kan doorbelasting door hogere tarieven te vragen.

3 Replies to “Aandelen analyse: SAP

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *