Rendement op aandelen, vastgoed, obligaties

Het boek ‘Atlas van de financiële wereld‘ bevat een mooie vergelijking, per land, voor het rendement en volatiliteit van aandelen, vastgoed en obligaties.

Als we ChatGTP vragen om een overzicht te maken voor hetzelfde, maar dan voor Nederland en voor de afgelopen 20 jaar (dus met de crisis van 2008/2009 meegenomen), dan is dit het lijstje:

Aandelen: ~8–9 % rendement per jaar, volatiliteit 17–18 %

Staatsobligaties: ~2,5–5 %, volatiliteit 4–5 %

Direct vastgoed: ~8–9 %, volatiliteit 4–5 %, let op: door belastingwijzigingen is dit gedaald naar ongeveer 2,5% rendement effectief.

De conclusie voor Nederland komt overeen met de conclusie uit het boek: vastgoed en aandelen renderen ongeveer evenveel. Vastgoed is stabieler (maar kan zeker naar beneden!). Huurinkomsten van vastgoed stijgen en dalen zeer zelden. Recente belastingontwikkelingen maken investeren in vastgoed veel minder aantrekkelijk. Vandaar de verkoopgolf van particulieren die geïnvesteerd hadden in vastgoed. Obligaties leveren minder rendement op dan aandelen en direct vastgoed.

In tabelvorm:

InvesteringRendement laatste 20 jaarVolatiliteitKenmerken/gevaren
Aandelen8–9 %17–18 %Ga voor alleen voor lange termijn! Lage instapdrempel.
Obligaties2,5–5 %4–5 %Weinig lange termijn rendement. Lage instapdrempel.
Vastgoed8–9 %4–5 %Hoge instapkosten/ Door belastingmaatregelen is rendement flink gedaald (naar 2,5%)

En goud dan?

Een slimmerik zou dan vragen, en goud dan?

Volgens ChatGTP is rendement op goud de laatste 20 jaar 10,4% met hoge volatiliteit van 18%.

Dit is heel opmerkelijk, omdat goud een aantal belangrijke kenmerken heeft: het is en blijft fysiek hetzelfde na 20 jaar, er is geen dividend uitkering en er is geen tegenpartijrisico. Dat betekent dat je niet zo’n hoog rendement zou verwachten, maar ook niet zo’n grote schommeling in prijs.

Blijft bij goud dat aankoop en verkoop je commissie betaalt (1 tot 3%). Dat maakt het qua rendement meer geschikt voor langere termijn om risico te spreiden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *