Peter principe

Het Peter principe is bedacht door Laurence J. Peter.

Het principe werkt als volgt: iedere werknemer stijgt in de hiërarchie van een onderneming tot aan zijn niveau van onbekwaamheid.

Met andere woorden: er volgen promoties omdat iemand iets goed kan, dan komt de laatste promotie tot een plek die de persoon niet meer kan (hij mist bekwaamheid), en blijft dan zitten.

Teruggaan is lastig vanwege gezichtsverlies, statusverlies, en mogelijk financiële impact (zie ook vrouw-kinderen-hypotheek).

Hoe te herkennen en wat er aan te doen?

Let bij jezelf op bij een nieuwe promotie of het allemaal nog te behappen is. Heb je er nog zin in? Wordt je niet overspoeld? Indien niet, bespreek dan om stapje terug te doen. Hoe moeilijk ook. Maar je zult op langere termijn geen spijt hebben: als je continu op je tenen moet lopen is ook niet goed voor je. Een tijdje lang in een nieuwe functie met meer verantwoordelijkheden op je tenen lopen is prima. Dat is net de uitdaging.

Wat als je baas net een trapje te hoog is gekomen: dat is erg lastig als hij/zij het niet zelf wil inzien. Vaak is het dan uitzitten tot de persoon weg gaat, of geroteerd wordt, of bij de volgende reorganisatie een beter functie krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *