Opvoeden met deugden

deugdenproject

Opvoeden met deugden is een positieve manier van opvoeden. De volledige methode wordt uitgelegd op de site van het Deugden Project.

Deugden

Er zijn vele deugden. Denk bijvoorbeeld aan: assertiviteit, attent zijn, barmhartigheid, behulpzaamheid, besluitvaardig, betrouwbaar zijn, eerbied hebben, eerlijk zijn, geduld hebben, moedig zijn, ondernemend zijn, vasthoudend zijn,… enz. Er zijn er wel 100.

De aanpak van het opvoeden met deugden is dat je altijd de deugd benoemd die je ziet. Ook al is een kind soms ‘vervelend’. Je start met een deugd. Dit kan bijvoorbeeld zijn als iemand flink aan het gamen is, maar je wilt eten. Dan benoem je de deugd: “Ik zie dat je geconcentreerd en toegewijd aan het gamen bent. Het eten is bijna klaar. Wil je je spel afronden en daarna meteen komen eten?”. Dus niet starten met stop ermee, of een maar woord. Maar start met een compliment en daarna wel vertellen wat de bedoeling is.

Deugden strategieën

Er zijn 5 strategieën om toe te passen vanuit de deugden.

Strategie 1: Spreek de deugdentaal

Benoem de deugd die je ziet expliciet: “wat goed dat je helpt met de afwas, dat is heel behulpzaam”.

Strategie 2: Herken leermomenten

Er gaat iets mis. Zie het als een leermoment. “ik zie dat je probeert iets in elkaar te zetten. Het lukt nog niet helemaal. Ik bewonder dat je vastberaden bent om het doen. Wil je dat ik je help?”.

Strategie 3: Stel duidelijke grenzen

Er gaat iets over de schreef. Gebruik de deugden voor grens aan te geven. “ik zie dat je het speelgoedbeertje hebt afgepakt van je zusje. Ik merk dat je heel erg zuinig op je spullen bent en vooral je speelgoedbeertje. Het is wel fijner als je het vraagt aan je zusje in plaats van het ruw af te pakken. Zullen we afspreken dat je dat de volgende keer doet?”.

Strategie 4: Eer de geest

Sta stil bij de dagelijkse dingen en benoem die. “Wat fijn dat je vandaag zo uitgebreid hebt vertelt over school. Jouw enthousiasme daarover maakt mij erg blij.”.

Strategie 5: Wees een kameraad

Maak connectie als een kameraad. “Ik waardeer je openheid over de problemen die je ervaart op school met een paar kinderen die vervelend tegen je doen.”.

Boek opvoeden met deugden

Het bovenstaande wordt ook goed beschreven in het boek “Opvoeden met Deugden”.

 

One Reply to “Opvoeden met deugden”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *